Проти іранських журналісток, яких випустили із в’язниці під заставу, порушили нову справу через “неправильне” носіння хіджаба

Дата: 21 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Влада Ірану порушила справу за “неправильне” носіння хіджаба щодо іранських журналісток Елахе Мохаммаді та Нілуфар Хамеді після того, як медійниці сфотографувалися з розпущеним волоссям, тимчасово звільнившись із в’язниці до розгляду апеляції.

Про це повідомляє Iran International.

Нілуфар Хамеді та Елахе Мохаммалі. Джерело: HANDOUT

Як інформує видання, 15 січня журналістки внесли заставу у розмірі 200 тисяч доларів і вийшли з колонії Евін, у якій їх утримували з вересня 2022 року за різними звинуваченнями, зокрема за висвітлення обставин смерті Махси Аміні, яка загинула після затримання поліцією моралі.

Вийшовши на волю, іранки на своїх сторінках у соціальних мережах опублікували фото, на яких вони позують із розпущеним волоссям. Ці кадри поширилися в інтернеті, після чого на Мохаммаді та Хамеді відкрили нову справу про “неправильне” носіння хіджаба.

“Після кількох місяців кампанії за їхнє звільнення ми з полегшенням побачили усміхнених Нілуфар Хамеді та Елахе Мохаммаді за стінами в’язниці Евін. Але ми ледве встигли висловити своє полегшення, як влада висунула нову загрозу ув’язнення”, – цитує видання “Репортерів без кордонів”.

Нагадаємо, журналісток Нілуфар Хамеді та Елахе Мохаммаді звільнили із в’язниці тимчасово. Медійниці подали апеляцію на тюремне увʼязнення, тому залишатимуться на волі, поки суд не ухвалить рішення.

Обидві писали про смерть Аміні під вартою після затримання поліцією моралі Ірану за нібито порушення суворих правил носіння хіджаба. 

Журналісток заарештували за звинуваченням у співпраці з урядом США та змові проти національної безпеки. Згодом Мохаммаді засудили до 12 років позбавлення волі, Хамеді – до 13.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter