В Ірані тимчасово звільнили двох журналісток, ув’язнених за висвітлення смерті Махси Аміні

Дата: 15 Січня 2024
A+ A- Підписатися

В Ірані тимчасово звільнили двох журналісток – Нілуфар Хамеді та Елахе Мохаммаді, які пробули у вʼязниці понад рік за висвітлення обставин смерті Махси Аміні.

Про це повідомляє BBC.

Нілуфар Хамеді та Елахе Мохаммалі. Джерело: HANDOUT

Медійниці подали апеляцію на тюремне увʼязнення, тому залишатимуться на волі, поки суд не ухвалить рішення.

Обидві писали про смерть Аміні під вартою після затримання поліцією моралі Ірану за нібито порушення суворих правил носіння хіджабу. Офіційною версією смерті влада назвала хворобу, тоді як експерт ООН з прав людини сказав, що жінка померла “через побиття” поліцейськими.

Хамеді, яка працювала в газеті Shargh, повідомила про смерть Аміні. Вона сфотографувала батька й бабусю загиблої, які втішали одне одного, коли дізналися, що дівчина померла, і опублікувала фото з підписом: “Чорна жалобна сукня стала нашим національним прапором”.

Мохаммаді працювала в газеті Ham-Mihan і написала про похорон Аміні в її рідному місті Саккез, під час якого сотні присутніх вигукували: “Жінка, життя, свобода!” 

Після похорону Махси Аміні в країні спалахнули масові протести, які переросли в антиурядові повстання. На це іранські силовики відповіли жорстокими затриманнями й застосуванням надмірної сили.

Тоді заарештували й двох журналісток за звинуваченням у співпраці з урядом США та змові проти національної безпеки. Згодом Мохаммаді засудили до 12 років позбавлення волі, Хамеді – до 13.

В індексі свободи преси від “Репортерів без кордонів” Іран 2023 року посів 177-ме місце зі 180. Гірша ситуація лише у В’єтнамі, Китаї та Північній Кореї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter