Міністр у Швеції закликав громадян країни готуватися до війни

Дата: 09 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Міністр цивільної оборони Швеції Карл-Оскар Болін закликав громадян бути готовими до початку війни. 

З такою заявою він виступив ще 7 січня. 

Фото: фейсбук-сторінка Карла-Оскара Боліна

Швеція і Фінляндія, які до цього десятиліттями дотримувалися політики нейтралітету, подали заявки на вступ до НАТО торік, після початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Заявку Швеції досі не схвалили в парламенті Туреччини. 

У своїй промові Болін наголосив, що “людині властиво хотіти бачити життя таким, яким вона хоче, щоб воно було, а не таким, яким воно є насправді”, й згадав про нові технології, які дають відчуття дотичності до певних подій під час перебування далеко від них. 

“Попри таку безпосередню присутність наші психічні захисні механізми все ще дозволяють багатьом зробити висновок, що все це відбувається десь в іншому місці. Там, але не тут… Багато хто говорив це мені, але дозвольте мені зробити це офіційно, простіше і з відкритою ясністю. У Швеції може бути війна”, – сказав міністр. 

Болін зауважив, що не хоче налякати громадян країни, а лише бажає зробити їх більш свідомими щодо ситуації. 

“Я хочу відкрити двері: двері, які часто заблоковані та захаращені вимогами та викликами повсякденного життя. Двері, які багато шведів, можливо, тримали закритими все життя. Двері в простір, де ми стикаємося з важливим питанням: хто ти, якщо прийде війна?” – каже посадовець. 

Як приклад дієвого спротиву агресору Болін навів українців: 

“До моменту повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року український народ – індивідуально і колективно – формулював свою відповідь: ми народ і суспільство, яке зустріне повну війну повним опором, і це було саме те, що вони зробили. Російські наступальні війська зіткнулися з єдиною силою всього українського суспільства. Такі зусилля можна вжити досить швидко, лише якщо переважна більшість усвідомлює ситуацію та розуміє, що поставлено на карту”. 

Болін не перший, хто говорить про можливість початку великої війни в ЄС. До прикладу, торік у грудні головнокомандувач армії Нідерландів Мартін Вайнен, який з 2024-го йде у відставку, закликав суспільство готуватися до війни з Росією. 

Нагадаємо, що торік у прикордонних селах Румунії військові звели укриття для місцевих та почали розсилати сповіщення про російські атаки. 

Цього року під час масованої російської атаки по Україні в Польщі підняли в небо чотири літаки F-16, бо до цього російська ракета залетіла на територію країни. 

І Польща, і Румунія є членами НАТО. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter