Донька композитора В’ячеслава Хурсенка заявила, що “Квартал 95” без дозволу використав пісню “Соколята” для свого шоу

Дата: 03 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Донька співака і композитора В’ячеслава Хурсенка заявила, що в програмі “Новорічний вечірній квартал” для сценки “Пісня від дружини пса Патрона” переспівали твір її батька “Соколята”, хоча вона не давала дозволу на використання цієї пісні.

Про це Марія Хурсенко повідомила на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: скриншот з відео “Квартал 95”

Під час передачі співачка Laliko від імені “дружини пса Патрона” співала про те, як вона “розчарована” його популярністю.

Зокрема, там були такі слова: “Мені щоночі сниться сон, як був Патрон звичайним псом. Хвости собакам нюхав, за птахами біг. Коли натхнення відчував, сусіду ногу ґвалтував і на газоні купку залишити міг”.

“Як можна було додуматись поєднати таке з історичним твором. Стільки негативних відгуків про це незаконне використання я отримала, що всіх тепер буде цікавити подальше розгортання подій”, – написала Марія Хурсенко.

Вона уточнила, що звернулася до ГО “Українська Агенція з Авторських та Суміжних Прав” через це порушення.

Студія “Квартал 95” поки що ніяк не коментувала ситуацію. Журналісти скерували її пресслужбі запит щодо роз’яснення.

Як пояснив медіаюрист Євген Воробйов, відповідно до статті 53 ЗУ “Про авторське право та суміжні права” (далі – Закону) передбачається, що порушенням особистих немайнових та / або майнових авторських і суміжних прав є, зокрема, плагіат – опублікування твору або його частини у незмінному або видозміненому вигляді, включно з опублікуванням перекладу іншомовного твору або його частини, під іменем особи, яка не є автором цього твору.

“Щодо “видозміненого вигляду”, доказування дуже складне, за допомогою судової експертизи у сфері інтелектуальної власності”, – уточнив юрист.

Згідно зі статтею 1 Закону опублікування – це поширення твору, фонограми, відеограми у будь який спосіб розповсюдження або доведення до загального відома публіки. Опублікуванням твору, фонограми, відеограми вважається також їхнє депонування.

Водночас пункт 9 частини 2 статті 22 ЗУ “Про авторське право та суміжні права” визначає, що без дозволу суб’єктів авторського права і безоплатно, але із зазначенням імені автора і джерела
запозичення, допускається використання правомірно оприлюднених літературних, художніх, музичних та інших творів для створення на їх основі попурі або творів у жанрі пародії, пояснив Євген Воробйов.

“Отже, достеменно наразі складно сказати чи відбулось порушення авторських прав, оскільки потрібно провести експертизу у сфері інтелектуальної власності. Вона має відповісти на питання – чи дійсно використана фонограма “Соколят”, тобто відбувся плагіат, та вирішити питання – чи дійсно аудіовізуальний твір “95 кварталу” є попурі або пародією та чи зазначали вони автора фонограми, яку взяли за основу. Вирішивши згадані питання можна говорити про те, хто прав, а хто ні”, – резюмував юрист.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в новорічному випуску програми “Єдиний Квартал 2024” творці показали номер про переселенку з нині окупованого Росією Скадовська. Номер обурив мешканців міста й мера, який висловив сподівання, що режисерам та сценаристам “вистачить сили вибачитися”.

Згодом скетч, який обурив українців, пообіцяли видалити.

Творці шоу не вперше потрапляють у скандали через недоречні та образливі жарти в новорічну ніч, наприклад у 2018-му “жартували” про гомосексуальність та трансгендерність. Невдовзі після обурення громадськості телеканалу 1+1 довелося двічі перепрошувати за показ номера.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter