Кримського політв’язня Богдана Зізу знайшли на пересиланні в колонії Пермі – активісти

Дата: 12 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Незаконно засуджений в РФ до 15 років в’язниці кримський художник та активіст Богдан Зіза перебуває на пересиланні у виправній колонії №29 міста Перм. Напередодні суд відхилив його апеляцію, а вирок набув чинності.

Про це інформує громадська ініціатива “Зона солідарності” з посиланням на листи від бранця Кремля із виправної колонії №29 до його друга за листуванням.

Богдан Зіза

У своєму листі Богдан Зіза розповів, що після апеляції його відправили на етап із СІЗО Новочеркаська. За цей час він побував у Волгограді, Саратові, Казані та Іжевську.

Чому до цього не було листів від Богдана – невідомо, пише “Зона солідарності”. Близькі та друзі Зізи не знали, де він перебуває весь цей час.

За словами російських активістів, етап Богдана ще не закінчився, його мають направити до в’язниці, де він має провести перші 4 роки терміну.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняють, зокрема, їхнє переміщення на територію держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріали на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Нагадаємо, незаконне “управління ФСБ Республіки Крим” затримало кримчанина Богдана Зізу 17 травня 2022 року. Його звинуватили в тому, що він у ніч проти 16 травня облив жовтою та блакитною фарбами вхід до будівлі “адміністрації” Євпаторії.

У день затримання російські силовики через кримські медіа та телеграм-канали поширили відео, на якому хлопець визнав, що провів акцію в Євпаторії, бо виступав проти війни в Україні, попросив вибачення і сказав, що готовий відповісти: “спокутувати свою провину непосильною працею”. Його друзі припускали, що художника побили, а невдовзі Зіза підтвердив ці припущення. 
 
Фото з соцмереж

На засіданні 5 червня художник виступив з останнім словом, у якому наголосив, що “діяв по совісті”, а вчинок свій схарактеризував як “крик душі й совісті до тих, хто так само як і я, боявся, але також не хотів і не хоче цієї війни”.

Читайте також лист Богдани Зізи: Мамо, забери нас назад. Ми хочемо в твої рідні обійми

6 червня російський Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив Богдана Зізу до 15 років колонії загального режиму. Російська прокуратура вимагала для Богдана Зізи 18 років суворого режиму.

За останніми даними Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, окупанти в Криму незаконно ув’язнили 189 осіб: 29 – арештовані (з них 21 – кримські татари), 142 – ув’язнені (з них 102 – кримські татари), 18 – без статусу. Загалом зі 189 осіб 123 – кримські татари.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чат-бот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter