Рада попередньо підтримала, щоб військові могли легше отримати статус УБД

Дата: 08 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в першому читанні два законопроєкти, які мають полегшити процедуру отримання статусу учасника бойових дій. 

Про це йдеться в картках законопроєктів № 10062 та 9681

Фото: Мінвет

Авторами законопроєктів стали дві великі групи нардепів, серед яких Ірина Геращенко, Петро Порошенко, Софія Федина, Марія Іонова, Володимир Ар’єв, Ахтем Чийгоз, Давид Арахамія, Марія Мезенцева та інші. 

У пояснювальних записках до документів, які не відрізняються одна від одної в частині обґрунтування необхідності ухвалення акта, йдеться, що статус УБД від 24 лютого 2022 року отримали лише трохи більш ніж 95 тисяч військових. 

Разом з цим кількість тих, хто забезпечує діяльність сектору безпеки та оборони сьогодні, сягає понад мільйон людей у різних структурах, а якщо говорити про тих, хто брав участь в АТО / ООС, то цифра буде ще більшою. 

“Це (кількість отриманих статусів УБД. – Ред.) вкрай низький показник, оскільки процедура надання статусу сьогодні є складною та довготривалою, зокрема через велику кількість потрібних документів та бюрократичних процедур. А це, своєю чергою, ускладнює інтеграцію військовослужбовців до цивільного життя, а також унеможливлює отримання певних пільг та підтримки з боку держави”,пояснюють автори. 

Законопроєкт №10062 регулює створення єдиного реєстру мобілізованих, який прив’яжуть до єдиного реєстру виборців, а також уточнює взаємодію державних реєстрів.

Законопроєкт №9681 визначає строки для отримання статусу УБД – не більш ніж за шість днів в електронному вигляді. Підставою для отримання статусу буде наказ про скерування до району ведення воєнних дій для виконання бойових завдань, який командир має відправити до Єдиного державного реєстру ветеранів війни не більш ніж за три дні.

Військовий набуватиме статусу від моменту створення особової електронної картки учасника бойових дій. 

Як каже одна з авторок законопроєктів Ірина Геращенко, на їхній базі до другого читання створять спільний документ. 

Нагадаємо, що в жовтні Рада попередньо підтримала заборону пов’язаних з Росією релігійних організацій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter