“Тут усі веселі та щасливі”: росіяни привезли іноземних журналістів до депортованих українських дітей

Дата: 06 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Російська влада влаштувала низці іноземних журналістів поїздку до табору, де тримають викрадених з окупованих територій України дітей.  

Про це розповіла підозрювана Міжнародний кримінальним судом у депортаціях дітей уповноважена російського президента з прав дитини Марія Львова-Бєлова

Журналісти, які приїхали до депортованих українських дітей. Фото: телеграм-канал Марії Львової-Бєлової

Поїздка відбулася на початку листопада, а участь у ній узяли, за словами Львової-Бєлової, представники видань ABC News, Helsingin Sanomat, “Санкей Сімбун” та La Repubblica. Імен учасників візиту російська посадовиця не назвала, але процитувала одного з них – японського журналіста. 

“Мені здається, обличчя всі прекрасні, веселі та щасливі”, – нібито відповів він на запитання самих дітей про його враження від поїздки. 

У таборі, куди привезли журналістів, тримають 179 підлітків від 15 до 17 років з Луганщини, Запоріжжя та Херсонщини.

Влада в Росії та Білорусі, що також причетна до депортацій дітей з окупованих українських територій, періодично влаштовує зустрічі з викраденими для іноземних представників. Так, на початку жовтня низка дипломатів опинились у білоруському Полоцьку на зустрічі з підлітками з Лисичанська та Сєвєродонецька. 

На таких зустрічах гостей намагаються переконати в тому, що викрадених не переховують у російських пропагандистських наративах та не ставляться до них як до тварин, про що розповідають самі діти, повертаючись додому.

Нагадаємо, що правозахисники вимагають від Міжнародного кримінального суду розслідувати те, як росіяни заважають викраденим дітям повертатися до України. 

На початку поточного року стала широковідомою історія сироти з Маріуполя Богдана Єрмохіна.

Росіяни спочатку викрали хлопця в окупований Донецьк, звідти перевезли до Підмосков’я, де віддали до родини, а коли він намагався втекти додому через Білорусь, затримали на кордоні та повернули назад. Російські посадовці не лише не приховували цю ситуацію, але й зняли про неї пропагандистський сюжет, у якому змусили зніматися Богдана. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter