У Ростові за “тероризм” судитимуть експоліцейського Андрія Гаррюса, якого окупанти затримали на Донеччині у 2018 році

Дата: 24 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

35-річного колишнього поліцейського Андрія Гаррюса із селища Кринична Донецької області деенерівці затримали 11 грудня 2018 року. Впродовж п’яти років колишнього правоохоронця утримували в Донецькому СІЗО і лише нещодавно перевезли до ростовського СІЗО №1.

Росіяни звинувачують Андрія та ще двох його земляків – Юрія Іванова з Бахмута і Станіслава Суровцева з Донецька – у “тероризмі”. Усі троє чоловіків проходять в одній справі. 26 жовтня 2023 року відбудеться перше судове засідання.

 Про це виданню ZMINA розповів батько Андрія Сергій Гаррюс.

Андрій Гаррюс. Фото із сімейного архіву

Ми випадково дізналися, що два місяці тому його перевели до Ростова. Що в нього нібито все добре, його там годують, у камері тепло та є вода. У камері, розрахованій на чотири особи, одночасно перебуває восьмеро людей. Двоє з них є колишніми бійцями батальону “Айдар”, а ще троє – росіянами. Останніх затримали через проукраїнські коментарі в соцмережах, звинувачують у держзраді”, – каже батько затриманого.

За словами Сергія, усіх цивільних заручників, які перебувають разом з Андрієм, звинувачують у “тероризмі”. Їх утримують у камерах без годинників та вікон, тому бранці навіть не знають, день зараз або ніч. Вони також постійно перебувають у повній інформаційній ізоляції.

Як повідомляє батько Андрія, 26 жовтня в Ростові відбудеться перше судове засідання в справі його сина.

Гаррюс наголошує на тому, що в Ростові з військовополонених дуже знущаються: не видають одягу (декого тримають лише в штанах та без футболок), не забезпечують нормальним взуттям (у когось може бути несезонне взуття на лівій та правій нозі – черевик і сандаль).

Нагадаємо, у 2018 році російські телевізійні канали показали відео затримання української диверсійної групи на Донеччині. За їхніми повідомленнями, до її складу входило троє чоловіків – Андрій Гаррюс, Юрій Іванов та Станіслав Суровцев. Проти них висунули звинувачення за статтею “диверсійна діяльність”, покарання за якою передбачає розстріл. Усі троє чоловіків перебувають у статусі цивільних.

Андрій Гаррюс – житель селища міського типу Кринична, що входить до складу Макіївки на Донеччині. До 2014-го бранець працював міліціонером-водієм у Донецьку, а після виїхав до Дніпропетровської області, де одружився та намагався знайти роботу. Гаррюсу не вдалось облаштувати життя на підконтрольній українському уряду території, а тому він повернувся додому.

Зв’язок з рідними чоловік втратив 11 грудня 2018-го, а вже за декілька днів Андрія, побитого та виснаженого, привела на обшук до оселі “штурмова група” бойовиків. Поки вони оглядали будинок, деенерівці зачинили його дружину та сина на другому поверсі. 

За п’ять днів після цих подій дружина Андрія народила другу дитину прямо в потягу, рятуючись з окупованої Донеччини. Про місце перебування самого Андрія рідні дізналися лише через декілька тижнів. Чоловіка утримували в донецькому СІЗО №5 разом з 15 іншими заручниками в камері номер 711. 

Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні й притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter