Полоненому бойовиками Андрію Гаррюсу загрожує довічне або страта

Дата: 27 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Полоненому проросійськими бойовиками на Донбасі Андрію Гаррюсу загрожує довічне ув’язнення або смертна кара.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Андрій Гаррюс. Фото: фейсбук-сторінка Уповноваженої Верховної Ради з прав людини

Андрій Гаррюс – 33-річний житель селища міського типу Кринична, що входить до складу Макіївки на Донеччині. До 2014-го бранець працював міліціонером-водієм у Донецьку, а після виїхав до Дніпропетровської області, де одружився та намагався знайти роботу. Гаррюсу не вдалось облаштувати життя на підконтрольній українському уряду території, а тому він повернувся додому.

Зв’язок з рідними чоловік втратив 11 грудня 2018-го, а вже за декілька днів його побитого привела на обшук до оселі “штурмова група” бойовиків.

“Його не впізнала навіть рідна мати. Страшенно був побитий та виснажений, ледь говорив… Вагітну невістку та маленького онука закрили на другому поверсі. Далі весь будинок перевернули догори дриґом: все цінне вкрали, а сина, врешті, повезли у невідомому напрямку”,розповідає батько полоненого Сергій. 

За п’ять днів після цих подій дружина Андрія народила другу дитину прямо у потязі, тікаючи з окупованої Донеччини. Про місцеперебування самого Андрія рідні дізнались лише через декілька тижнів. 

“Вдалося встановити, що він у донецькому СІЗО №5: утримується разом з іще приблизно 15 заручниками в камері номер 711. Раз на три місяці наші друзі можуть передавати сину передачі. Надсилаємо продукти в основному. Чай, цукор, цигарки. Все це спочатку потрапляє до рук наглядачів у СІЗО. На запитання про те, як Андрій і чи можна його побачити, у Донецьку відповідають: “У него все хорошо”, – говорить батько Гаррюса. 

За даними Омбудсмана, полоненого українця звинувачують у нібито “підготовці диверсій”, а тому у разі визнання так званим “судом” винним, він може отримати найвищу міру покарання – довічне ув’язнення або смертну кару. 

“Андрій має проблеми зі шлунково-кишковим трактом та хронічний гайморит, який в умовах СІЗО постійно дає ускладнення. Жодна медична допомога йому не надається. Ліки, які передають рідні, до нього не потрапляють”, – додала Денісова. 

Уповноважена попросила втрутитись у ситуацію представників Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні та безпосередньо координаторку від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер

Нагадаємо, що бойовики на Донбасі регулярно затримують цивільних, яких звинувачують у нібито шпигунстві. У такий спосіб полонили щонайменше 300 людей, багато з яких потребують термінового лікування. 

Фотографія обкладинки: скріншот відео бойовиків

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter