Рідні Олега Приходька розповіли про психологічний тиск на політв’язня в російській колонії

Дата: 18 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

До українця, бранця Кремля 64-річного Олега Приходька росіяни систематично застосовують психологічний тиск у виправній колонії №2 Краснодарського краю, де чоловік відбуває незаконне покарання.

Про це Центру прав людини ZMINA розповіла донька політв’язня Наталія.

Найчастіше чоловіка утримують в одиночній камері, він перебуває в інформаційному вакуумі. Йому не дають телефонувати рідним.

Його родина також майже не отримує інформації про те, що відбувається з ним. 

Наталя розповіла, що батько зміг зв’язатися з рідними, коли його етапували з Владимира до Краснодара.

“Він зателефонував нам, спитав, чи отримуємо ми його листи? А ми отримали тільки два, хоча він їх десятками писав. І ми йому десятками. Йому навіть наші листи не віддають”, — сказала вона. 

Побачень Олегу Приходьку також не дають. Востаннє його рідні намагалися побачитися з ним у січні 2023 року, ще у Владимирі.

“Ми їздили 16 січня до нього: 38 годин добиралися. Але слідчий не дав побачення. Уявіть собі, ми по зимі, по кучугурах йшли. Простояли біля СІЗО весь день, думали, може, все ж таки дозволять побачити його. Але ні. Батько на нас чекав. Це ж тортури, розумієте? Коли людині не лише фізичне, а й психічне здоров’я намагаються зламати”, — сказала донька політв’язня.

Також вона розповіла, що на батька намагаються тиснути через рідних.

“Залякують його, щоб пішов на умови тюремників. Казав, що до нас можуть прийти, щось підкинути, й у нас будуть проблеми. Тоді я йому відповіла, щоб він не піддавався на жодні провокації”, — сказала вона.

Чоловікові, як і раніше, не надають жодної медичної допомоги в колонії, попри вік і проблеми зі здоров’ям. Ліки — лише ті, що йому передають рідні.

Зараз в Росії розглядають ще одну справу проти Олега Приходька. Родина шукає йому адвоката, але поки що через відсутність захисника не знає про причини порушення нової кримінальної справи проти нього.

“Він просто звідти не вийде живим, якщо його не витягти. Людині вже скільки років. Якщо з ним щось станеться, нам навіть його тіло не передадуть, розумієте?” — каже Наталія.

Нагадаємо, Олег Приходько проживав у місті Саки в Криму, де працював ковалем і різьбярем по металу. Чоловік не приховував своєї проукраїнської позиції та публічно засуджував приєднання Криму до Росії у 2014 році.

До нього почали навідуватися дільничні, пропонуючи зняти український прапор з будинку. Олег Приходько різко припиняв такі візити.

З 2016 року його почали викликати на численні допити в ФСБ, де, за словами нині засудженого, з ним проводили безглузді й абсурдні бесіди на тему патріотизму і націоналізму. Один раз його оштрафували в адміністративній справі за вилучення в нього вдома нацистських атрибутів та символіки, які він нібито розповсюджував.

9 жовтня 2019 року силовики посадили Олега Приходька в машину і протримали всю ніч у будівлі ФСБ, після чого повезли на обшук у його гараж, де знайшли вибухівку. Приходька заарештували й висунули звинувачення в підготуванні до терористичного акту і незаконному виготовленні вибухових речовин. Пізніше російські силовики додали обвинувачення в “незаконному придбанні, переданні, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин” і плануванні вибуху в будівлі генерального консульства Росії у Львові.

3 березня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону незаконно засудив Олега Приходька до п’яти років колонії суворого режиму та сплати штрафу у 110 тисяч рублів за начебто “незаконне виготовлення вибухових речовин, спробу скоєння терористичного акту, а також підготовку до підпалу генконсульства РФ у Львові влітку 2019 року”.

17 травня 2021 року Військовий апеляційний суд м. Власиха Московської області відхилив апеляційну скаргу Приходька на незаконне попереднє рішення суду першої інстанції за відсутності будь-яких достовірних доказів провини українця.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter