Франція надала притулок росіянину, який брав участь у вторгненні в Україну та вже в ЄС “згадав” про вбивства полонених

Дата: 18 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У Франції політичний притулок отримав колишній російський десантник Павло Філатьєв. Він брав участь у повномасштабному вторгненні в Україну, написав про це книгу та вже під час перебування в ЄС, куди потрапив за допомогою правозахисників, розповів в одному з інтерв’ю, що знав про страти полонених на фронті, які вчиняли російські військові. 

ZMINA розповідає, що відомо. 

Павло Філатьєв. Фото: СNN

Павлу Філатьєву 34 роки, і до 2022-го він був десантником у російській армії та служив в окупованому Криму в 56 гвардійському десантно-штурмовому полку. 24 лютого минулого року він разом з іншими російськими військовими вдерся на Херсонщину, про що невдовзі написав книгу під назвою “ЗОВ 56″.

Втекти з Росії до Франції Філатьєву допомогли правозахисники з організації Gulagu.net, які ще до початку російського вторгнення вивозили з РФ тих, хто має важливу інформацію про злочини російської влади. 

Прилетівши до Парижа, Філатьєв розірвав свій паспорт, подав прохання щодо політичного притулку та передав права на мемуари асоціації New dissidents foundation, яка книгу надрукувала. Тепер правозахисники називають доробок Філатьєва “писаниною, яка не відбиває всього того, що було насправді”. 

“Ми робили все, щоб запустити книгу до друку, я підписав більш ніж 10 контрактів з найвідомішими видавництвами Європи… Коли Павло дізнався, що сума доходу від книги становитиме понад 300 тисяч євро і всі кошти будуть відправлені в Україну постраждалим від війни, він утік до Парижа, і звідти розпочав брудну кампанію з дискредитації нас, нашої допомоги й подав до суду свідомо неправдивий донос із вказівкою очевидної брехні про те, що нібито договір підписано був під тиском та погрозами”,розповідає керівник проєкту Gulagu.net Володимир Осєчкін

Філатьєв у суді зміг домогтися розірвання контракту, але рішення ще не набуло чинності, тож його оскаржать. 

Про отримання політичного притулку у Франції Філатьєв розповів журналістам видання “Агентство”, які запевняють, що перевірили всі відповідні документи щодо цього. Чоловік розцінює отримання притулку як нібито доказ того, що він не вчиняв воєнних злочинів в Україні.

Своєю чергою правозахисник Осєчкін звинувачує Філатьєва в брехні. Річ у тім, що десантник в інтерв’ю шведській газеті Dagens Nyheter розповів, що “деяких з полонених, яких ми взяли, потім розстріляли або повісили”. Правозахисникам, коли вони вивозили його з Росії, він цього не казав. 

“Історія Павла Філатьєва наочно показала, як російський військовий може запросто брехати та маніпулювати довірою правозахисників, журналістів та суспільства. Це добрий урок усім нам”,каже Осєчкін.

Під час повномасштабного російського вторгнення правозахисники допомогли виїхати з Росії ще щонайменше трьом російським військовим: 

  • Микиті Чибрину – частина, в якій він був, окупувала Київщину на початку повномасштабного вторгнення та була в Бучі, однак сам росіянин переконує – нікого в Україні за чотири місяці не вбивав; 
  • Андрію Медвєдєву – члену ПВК “Вагнер”; 
  • Костянтину Євремову – колишньому російському старшому лейтенанту, який вдерся до України з території окупованого Криму торік та був у Запорізькій області. 

Торік українські слідчі та прокурори приїздили до Парижа, де на зустріч із ними приходили росіяни, яким допомогли виїхати з РФ, втім Філатьєва на цій зустрічі не було.

Він переконує, що не хотів приходити на територію українського посольства, бо боявся, що його викрадуть та обміняють у Росію. 

Нагадаємо, у 2023 році колишній російський силовик, який ще в березні минулого року втік з Росії від мобілізації, через суд домігся притулку в Латвії. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter