З початку дії примусової евакуації з прифронтових населених пунктів Донеччини та Харківщини вивезли понад 270 дітей – Верещук

Дата: 25 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Від початку березня з прифронтових населених пунктів Донеччини та Харківщини вдалося вивезти 271 дитину. Разом з тим у багатьох містах та селах, які знаходяться на лінії зіткнення досі перебувають діти, яких необхідно евакуйовувати у безпечніші регіони.

Про це повідомив “Укрінформ” з посиланням на віцепрем’єр-міністерку – міністерку з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірину Верещук.

Примусова евакуація з Донеччини. Фото: “Східний Варіант”

“З початку дії примусової евакуації з прифронтових населених пунктів Донеччини та Харківщини вдалось вивезти 271 дитину. Але робота триває. За даними Донецької ОВА, ще залишаються діти в населених пунктах Бахмут, Авдіївка, Красногорівка, Керамік, Нью-Йорк, Північне”, – підкреслила посадовиця.

За її словами, загалом примусову евакуацію дітей здійснювали у 21 населеному пункті Волноваського, Бахмутського та Покровського районів Донецької області, а також з населених пунктів на лінії зіткнення в Куп’янському районі Харківської області. І якщо на Харківщині цей процес завершено, то на Донеччині ще триває примусова евакуація дітей з їхніми батьками із семи населених пунктів Бахмутського, Краматорського та Покровського районів Донеччини.

Віцепрем’єрка зазначила, що абсолютна більшість сімей адекватно сприймають рекомендацію покинути небезпечні райони. Але є окремі ситуації, коли евакуаційним командам доводиться переконувати батьків. Водночас, за словами Верещук, це поодинокі випадки, коли йдеться більше про ірраціональні або побутові мотиви.

“Але вони бачать реалії навколо: руйнування, загиблих та поранених. Інстинкт самозбереження та здоровий глузд беруть гору”, – сказала вона.

Глава Мінреінтеграції запевнила у тому, що загалом евакуація як дітей, так і дорослих із небезпечних територій триватиме стільки, скільки треба.

Нагадаємо, станом на 18 червня в Авдіївці, яка перебуває під постійними обстрілами росіян, ще залишалися щонайменше троє дітей, їх планують евакуювати.

Раніше ZMINA повідомляла, що Кабінет Міністрів схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій 7 березня 2023 року. Підставою для її проведення є рішення обласних військових адміністрацій.

Тоді Ірина Верещук пояснила, що батьки або опікуни дитини не зможуть відмовитись від евакуації з міста, аргументувавши це положеннями 166 статті Кримінального кодексу, згідно з якими батьки зобов’язані зробити так, щоб життю та здоров’ю дітей нічого не загрожувало.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter