На Мальті уряд відмовився пом’якшувати законодавство щодо абортів

Дата: 23 Червня 2023
A+ A- Підписатися

На Мальті уряд відмовився від версії законопроєкту щодо абортів, який дозволяв процедуру, коли життя або здоров’я жінки знаходяться під загрозою. Робити аборт можна буде лише в разі, коли є загроза безпосередньо життю жінки.

Про це повідомляє Reuters.

Протести проти заборони абортів. Фото: Kevin Schembri Orland / AP

Мальта є єдиною країною в Європейському Союзі, яка має повну заборону на аборти. Початковий варіант законопроєкту восени 2022 року викликав протести. Противники абортів заявляли, що визначення того, що є ризиком для здоровʼя, у законопроєкті було “занадто широким”.

Президент країни Джордж Велла відмовився підписувати законопроєкт у тому вигляді, у якому його ухвалив уряд. Велла неодноразово публічно закликав переглянути текст законопроєкту.

Кріс Фірн, міністр охорони здоровʼя, заявив, що до законопроєкту вносяться поправки, згідно з якими робити аборт можна лише в разі, коли безпосередньо життя матері перебуває під загрозою, а інших методів лікування, окрім переривання вагітності, більше не існує.

Відповідно до закону процедура аборту має бути узгоджена з трьома лікарями й може відбуватися лише в ліцензованій клініці.

На Мальті аборти  залишатимуться незаконними за всіх інших обставин, включаючи зґвалтування, інцест і серйозні аномалії розвитку плода. Очікується, що парламент ухвалить доопрацьований законопроєкт найближчими тижнями.

Наразі лікарів на Мальті можуть засудити до чотирьох років позбавлення волі, якщо вони зроблять аборт з метою врятувати життя жінки.

Нагадаємо, на початку червня на Мальті суд висунув звинувачення жінці, яка зробила медикаментозний аборт у домашніх умовах.

Раніше ZMINA повідомляла, що у листопаді минулого року парламент Мальти почав обговорювати законопроєкт, який дозволить переривати вагітність, якщо життя або здоров’я жінки знаходяться під серйозною загрозою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter