Львів’янка, яка розповіла про цькування сина в школі, подала заяву в поліцію про булінг

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Мати вихованця спеціальної школи Марії Покрови у Львові Галина Амеліна, яка раніше в соцмережах звинуватила адміністрацію закладу в цькуванні її сина Тимура, звернулась із заявою до поліції щодо булінгу. 

Про це вона розповіла виданню ZMINA. 

Будівля школи Марії Покрови. Фото: Твоє місто

Жінка наприкінці травня у фейсбуку розповіла про те, як адміністрація закладу не кличе її сина на концерти та свята, однак, за її словами, з дискримінаційним ставленням родина стикається не вперше. 

7 червня, як розповіла Амеліна журналісту ZMINA, у школі відбулося засідання спеціальної комісії. 

“Ще одна спроба виправдатись. Жодних вибачень, далі тверде переконання, що учневі індивідуальної форми навчання нема місця на шкільних та позашкільних заходах”, – каже вона. 

Шкільним посадовцям жінка навела випадки цькування її сина, наприклад восени 2021 року на шкільному майданчику під час спроб Тимура доєднатися до гри діти говорили, що йому не можна гратися з усіма й він повинен іти додому. Після кількох таких разів та розмови матері з педагогами випадки припинились. 

Втім, як розповідає Амеліна, восени того ж 2021 року особливо часто відбувались інші, до яких уже були причетні педагоги.

“Неодноразово дітей забирали на інший майданчик, коли на гойдалках був Тимур. Коли ж дитина намагалася бавитись у футбол чи доганялки, педагоги забирали дітей на спортивний майданчик позаду школи”, – каже мати. 

Вже наступного, 2022 року жінка одного дня побачила Тимура в класі, коли він у сльозах сидів у кріслі, а над ним стояли дві педагогині та не дозволяли вставати з місця. В іншому кінці класу за цим спостерігала група дітей та ще одна педагогиня, каже Амеліна. 

“Дитина не мовленнєва і не може покликати на допомогу та пояснити, хто і чому його утримує. На моє питання “Що відбувається, чому дитина плаче і ви його стримуєте?” мені пояснили, що дитина хотіла синю машинку, а це чужа машинка, і її заховали. Я спитала, скільки часу вони утримують дитину в кріслі й чому педагоги спеціального закладу освіти, які повинні володіти інструментами та методами роботи, не застосовують позитивні важелі впливу на ситуацію, як-от перемкнути увагу, запропонувати спільну гру з дітьми, дати іншу іграшку?” – пригадує вона. 

У відповідь на це Тимуру віддали машинку та відправили гратись. 

Галина Амеліна. Фото: фейсбук-сторінка жінки

Вже в травні поточного, 2023 року стався випадок на святкуванні Дня матері в школі, участь у якому, за словами жінки, брали всі учні.

“Тимур бачив дітей і поривався піти до всіх. В той час до дитини прийшла педагог, яка супроводжує його в позашкільний заклад, та очікували автобус, який перевозить дітей з основного місця навчання. Інша педагогиня пішла подивитись, чи Тимур зможе долучитися до свята. За кілька хвилин повернулась і сказала: “Для вас місця нема”, – розповідає Амеліна. 

Мати Тимура не розуміє, чому для її сина не можна було принести крісло з індивідуального кабінету.

“Щоб дитина була на святі матері разом з усіма учнями й не почувалася покинутою”, – пояснює вона. 

Амеліна підрахувала, що з понад чотирьох десятків заходів, до яких залучали учнів схожого віку з Тимуром, її сина кликали на два – відзначення Міжнародного дня осіб з інвалідністю в грудні 2022-го та тематичний урок під час проведення тижня математики. 

“Абсолютно випадково ми потрапили на зустріч з пожежниками, адже приїхали в цей час із боку шкільного подвір’я, де відбувалася зустріч, і дитина відразу побігла до гурту дітей. Якби ми прийшли до школи з головного входу, то на цю зустріч ми б також не потрапили, оскільки ніхто нас про це не повідомив”, – розповідає мати. 

Ще один випадок трапився, за словами матері, під час одної з повітряних тривог. Тоді за 15 хвилин до кінця уроку їй зателефонувала педагогиня. 

“Попросила забрати дитину, бо є інші діти, яких треба вести в укриття. На моє питання, чому не можна взяти мою дитину разом з іншими дітьми в укриття, мені пояснили, що в нього це останній урок і, незважаючи на тривогу, його нема кому пильнувати”, – розповідає Амеліна. 

Випадок, щодо якого мати звернулася до поліції, також стосується цькування. 

“Може містити склад кримінального злочину проти неповнолітньої дитини. В поліції зареєстрували. Кваліфікувати буде слідчий”, – каже вона. 

Ще в день, коли Амеліна публічно розповіла про цькування в школі, на сторінці закладу в соцмережі з’явився допис із відповіддю. Шкільні посадовці не спростували заяви про те, що Тимура не кличуть на свята, а лише сказали, що він навчається за індивідуальним планом. 

“Школа публічно підтверджує те, що для дитини індивідуальної форми навчання шкільні заходи не передбачені… Індивідуальна форма – це не ізоляція дитини, а форма організації навчання з огляду на функціональні порушення учня”, – наголошує мати. 

МОН, роз’яснюючи, які права мають учні на індивідуальній формі навчання, наголошує, що такі діти мають ті самі права, що й інші, які вчаться за інституційною формою. Мати Тимура додає, що шкільні посадовці у своїй відповіді в соцмережі ще й без її дозволу оприлюднили дані про її сина, а саме про форму навчання. 

Жінка вже звернулася до департаменту освіти Львівської обласної ради, адже спеціальна школа Марії Покрови є комунальною установою. Львівські посадовці вже заявляли, що туди вирушить спеціальна комісія, але про результати перевірки поки не повідомляли ні публічно, ні матері Тимура.

Ба більше, щоб подати запит до департаменту, жінці довелося витратити два дні, бо спочатку відмовляли в реєстрації. 

“Прийняли після того, як я ввімкнула камеру телефона”, – розповідає вона. 

Нагадаємо, адміністрація школи переконує, що попереджала матір Тимура про свято останнього дзвоника, на яке його не покликали та після якого жінка вирішила надати розголосу ситуації. Посадовці говорять, що хлопчик навіть брав участь у репетиції заходу, але його мати каже, що в закладі брешуть. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter