Спорстменів з Росії та Білорусі запрошують на цьогорічний Вімблдон: Україна вважає рішення аморальним

Дата: 31 Березня 2023
A+ A- Підписатися

До участі у найстарішому турнірі великого тенісу Вімблдон, який проходитиме у Великобританії, запросили спортсменів з Росії та Білорусі. 

Про це повідомили організатори. 

Стадіон, на якому відбувається турнір. Фото: Reuters

Минулого року російським та білоруським спортсменам через напад їхніх країн на Україну заборонили брати участь у Вімблдоні. 

Турнір став єдиним у “Великому шлемі”і Чотири найбільші щорічні турніри у сучасному тенісі. Поширений термін "шолом" не є коректним, бо у назві Grand Slam "slam" – це "сильний удар", а не головний убір. , куди вони не могли приїхати, а тому організаторів оштрафували на мільйон доларів за це. Цього року тенісисти з Росії та Білорусі зможуть, згідно із рекомендаціями МОК, виступати під нейтральним прапором. 

Вони не мають підтримувати російське вторгнення в Україну й, як зазначають журналісти BBC, підписуватимуть “декларацію про нейтралітет”, порушення правил якої загрожує штрафом та дискваліфікацією.

Окрім цього, спортсмени з Росії та Білорусі не мають отримувати держфінансування від Росії чи Білорусі. Під таким фінансуванням розумітимуть й спонсорські гроші від компаній, якими керують або контролюють ці країни. 

Україна рішення організаторів Вімблдону назвала “аморальним”. 

“Чи припинила Росія свою агресію або звірства? Ні, просто Вімблдон вирішив піти назустріч двом співучасникам злочину. Я закликаю уряд Великобританії відмовити їхнім гравцям у візах”,каже очільник українського МЗС Дмитро Кулеба

Міністр також закликав уряд Великобританії відмовити російським та білоруським гравцям у візах. 

Можливість знову їздити на світові змагання російські та білоруські спортсмени отримали від Міжнародного олімпійського комітету, який змінив своє торішнє рішення. Зробили це у відповідь на критику ООН, яка побачила у забороні дискримінацію. 

Україна щодо рішення МОК висловила шкоду. На тлі появи новин про нові рекомендації МОК деякі країни почали скасовувати турніри на знак протесту. До прикладу, так сталось з міжнародними змаганнями з фехтування у Данії та Фінляндії. Ці турніри були відбірними на чемпіонат світу. 

Нагадаємо, що росіяни за понад рік великої війни пошкодили спортивної інфраструктури в Україні на щонайменше 250 мільйонів доларів та вбили щонайменше 200 спортсменів та спортсменок. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter