Зруйновані росіянами в Україні медзаклади відбудують за новими нормами: що зміниться?

Дата: 02 Березня 2023
A+ A- Підписатися

З 1 березня поточного року в Україні набрали чинності нові будівельні норми “Будинки та споруди. Заклади охорони здоров’я”, що передбачають низку поліпшень для пацієнтів та медиків.

Про це розповіли в уряді. 

Зруйнована будівля Чернігівського центру первинної медико-санітарної допомоги. Фото: worldbank.org

Автори змін, як кажуть у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури, урахували принципи безбар’єрності, інклюзивності, а також норми організації цивільного захисту та енергоефективності. 

Розробляли норми в умовах воєнного стану за спрощеною процедурою, а до розробки долучили, зокрема, експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я та громадські організації людей з інвалідністю, наприклад, ГО “Безбар’єрність”, ГС “ВГО “НАІУ” та ГО “Всеукраїнський центр туризму осіб з інвалідністю”.

Нові правила діятимуть як щодо будівництва, так і на реконструкції, капітальні ремонти, а в окремих частинах й на реставрації будівель. 

Серед головних змін: 

  • палати для пацієнтів мають бути одно- або двомісними та з душем всередині;
  • біля головного входу медзакладу мають обладнати паркомісця для людей з інвалідністю;
  • мають з’явитись зручні кімнати для відпочинку медичного персоналу;
  • відділення розташовуватимуть відповідно до того, наскільки вони взаємоповʼязані одне з одним; 
  • відділення невідкладної допомоги адаптують до міжнародних норм планування;
  • на території лікарні мають зʼявитися паркомісця для автомобілів, велосипедів, мотоциклів; 
  • також на території мають з’явитись електрозарядні пристрої для електромобілів; 
  • на території стаціонарів можуть розміщувати вертодром. 

Деякі медичні заклади знаходяться у будинках–пам’ятниках архітектури, а тому, як запевняють посадовці, під час підготовки нової редакції будівельних норм врахували особливості капітальних ремонтів та реконструкції для різних будівель. 

Фото: Joel van Houdt for the Guardian

За час повномасштабного вторгнення російські військові пошкодили в Україні 1 151 медичний обʼєкт, а ще 174 медзаклади зруйнували вщент. 

“У підході до відбудови ми дотримуємося ключового принципу – build back better – відбудувати краще, ніж було”,каже міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков

Цього року в уряді вже випустили практичний посібник для проєктувальників та архітекторів про те, як зробити публічний простір дружнім до різних користувачів, зокрема батьків з маленькими дітьми, людей старшого віку, з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Нагадаємо, що збитки соціальної сфери, медицини та освіти внаслідок бойових дій в Україні оцінюють майже в 10,8 мільярда доларів. 

Російські військові атакують цивільні об’єкти в Україні в 60 разів частіше, ніж військові. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter