В Україні створили проєкт Gidna для допомоги жінкам, які постраждали від сексуального насильства в умовах війни

Дата: 01 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Проєкт психологічної допомоги Gidna покликаний надати підтримку жінкам, які зазнали сексуального насильства з боку військових РФ або стали його свідками.

Про це повідомили на сайті фонду Future for Ukraine, який є ініціатором проєкту.

Скриншот сайту gidna.org

У фонді наголошують, що близько 92% зґвалтувань, скоєних від початку повномасштабної війни в Україні, залишаються незареєстрованими, а загальна кількість таких випадків може сягати десятків тисяч.

“Ми розуміємо, що жінки схильні мовчати про пережитий досвід. Десятиліттями суспільство нерідко звинувачувало жертву у випадках насильства. Тепер, на щастя, наші люди стають більш свідомими та розуміють, що винуватець – це завжди ґвалтівник. Але жінки все ще бояться осуду. До того ж під час війни, коли люди довкола переймаються проблемами власного фізичного виживання, цим жінкам іноді навіть немає кому розповісти про свої переживання. Тому їм конче потрібна кваліфікована допомога”, – зазначила представниця Future for Ukraine Олена Ніколаєнко.

Жінкам, які зіткнулись із сексуальним насильством, пропонують курс із 10 консультацій, до розроблення якого залучили 11 психотерапевток, що пройшли спеціальне навчання в Ізраїльській коаліції травми.

Консультації проводитимуть онлайн з увімкненою або вимкненою камерою, залежно від побажань. Крім того, жительки Києва, Дніпра, Житомира, Львова, Запоріжжя, Одеси, Миколаєва, Чернівців і Харкова зможуть відвідувати офлайн-сесії.

По допомогу можна звернутися за цим покликанням.

Мета проєкту Gidna на 2023 рік – надати допомогу 200 жінкам.

Раніше ZMINA повідомляла, що від початку повномасштабного вторгнення військ РФ, правоохоронці зафіксували 155 випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Найбільше  на Київщині та Херсонщині.

Нагадаємо, восени минулого року, Офіс генпрокурора та “Ла Страда-Україна” запустили чатбот для постраждалих від сексуального насильства в умовах війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter