Іранці, яка виступила на спортивних змаганнях без хіджабу, загрожує ув’язнення

Дата: 18 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Іранська спортсменка Ельназ Рекабі виступила у фіналі Азійських змагань зі скелелазіння в Сеулі без хіджабу. За цей вчинок їй може загрожувати ув’язнення. Однак місце знаходження жінки досі достеменно невідоме.

Скриншот з відео змагань

Про це повідомило видання “Sky News“.

Зростає занепокоєння щодо іранської альпіністки, яка брала участь у міжнародних змаганнях без хіджаба.

Інцидент трапився 17 жовтня. Після виступу про жінку кілька годин не було жодної звістки. За інформацією іранських ЗМІ, спортсменку обманом заманили до посольства та забрали паспорт і мобільний телефон.

33-річну Ельназ Рекабі могли змусити покинути чемпіонат Азії в Південній Кореї достроково. Після повернення додому їй може загрожувати арешт і негайне відправлення до в’язниці. Тегеран ці повідомлення спростовує. 

Посольство Ірану у Південній Кореї повідомило, що спортсменка вилетіла з Сеула рейсом вранці 18 жовтня.

Журналісти отримали документи, які підтверджують інформацію, що скелелазка прибуде до тегеранського аеропорту Хомейні о 3:40 ранку в середу 19 жовтня. Однак її повернення нібито несподівано перенесли на день раніше.

На своїй інстаграм-сторінці Рекабі написала: “Я прошу вибачення за те, що я зробила, за те, що змусила вас хвилюватись”.

У дописі жінка також зауважила, що ситуація з її хіджабом сталася ненавмисно та невчасно. Після таких дописів в Instagram склалось враження, що Рекабі повернулась до Ірану відповідно до свого графіка.

Однак вебсайт “IranWire”, який заснував ірано-канадський журналіст Мазіар Бахарі, стверджував, що після повернення до Ірану альпіністку негайно арештують до в’язниці Евін.

Натомість в іранському посольстві спростували інформацію про поспішне повернення Рекабі додому, назвавши її “фейковою” та опублікувавши фото жінки на іншому змаганні, яке відбувалось у Москві, де Рекабі – з хусткою на голові.

Міжнародна федерація спортивного скелелазіння заявила, що “намагається встановити факти” щодо поспішного від’їзду Рекабі та пообіцяла стежити за ситуацією.

Рекабі була учасницею фіналу Чемпіонату Азії, який відбувся у Сеулі 16 жовтня. Згідно з фото, на змаганні вона була з чорною пов’язкою на голові, а її волосся було зібрано у хвіст.

Корейська альпійська федерація в Сеулі повідомила, що під час попередніх виступів іранська спортсменка носила хіджаб.

Немає правил, які вимагають від жінок-спортсменок носити хустки, однак іранські жінки, які змагаються за кордоном, завжди носять хіджаб.

Міністерство юстиції Південної Кореї заявило, що не може коментувати, чи Рекабі все ще перебуває в країні, через правила конфіденційності.

Побоювання з приводу її місцезнаходження виникають у зв’язку з насильницькими протестами, викликаними смертю Махси Аміні, які тривають п’ятий тиждень.

Нагадаємо, що дівчина померла через кілька днів після того, як була затримана за порушення правил носіння хіджабу. Свідки стверджують, що затриману били в автозаку, після чого вона впала в кому. Правоохоронці ж кажуть, що в неї був серцевий напад, але родичі заперечують, що Аміні мала які-небудь проблеми зі здоровʼям. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter