“Краще смерть, ніж приниження”: в Ірані до масових протестів долучилися студенти

Дата: 03 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Студенти провідного технологічного університету імені Шаріфа в Тегерані приєдналися до масових протестів, які почалися після загадкової смерті Махси Аміні й продовжуються по всій країні вже понад два тижні. Поліція розігнала мітинг за допомогою сльозогінного газу та пострілів і заарештувала щонайменше 30 протестувальників.

Про це повідомляє RCI.

Фото: Getty Images

Протести розпочалися в неділю ввечері – першого дня нового семестру, коли студенти повернулися до університету. Близько 200 студентів зібралися біля кампусу та почали скандувати гасла “Жінки, життя, свобода!” і “Краще смерть, ніж приниження!”.

До кампусу приїхала поліція і почала жорсткий розгін: проти студентів застосовували сльозогінний газ та холості патрони. Крім того, протестувальників били, накривали голови чорними ганчірками та відвозили в невідомому напрямку. За інформацією видання, затримано десятки людей, багато з них – першокурсники.

Сьогодні керівництво університету оголосило, що заняття тимчасово зупинено та переведено в онлайн-режим. Студенти у відповідь заявили, що не повернуться на заняття, доки всі їхні однокурсники не будуть звільнені з-під варти.

Нагадаємо, що акції протесту охопили Іран 16 вересня, коли стало відомо про загибель Аміні. Дівчина померла через кілька днів після того, як була затримана за порушення правил носіння хіджабу. Свідки стверджують, що затриману били в автозаку, після чого вона впала в кому. Правоохоронці ж кажуть, що в неї був серцевий напад, але родичі заперечують, що Аміні мала які-небудь проблеми зі здоровʼям. 

Носіння чадри, хіджабу чи накидки, яка закриває руки, є обовʼязковим в Ірані після ісламської революції 1979 року. Стежить за дотриманням правил поліція з питань моралі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter