В Одесі поліція затримала активіста “Автомайдану”: він публічно розмалював пам’ятник Катерині ІІ

Дата: 12 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

В Одесі патрульна поліція затримала активіста місцевого осередку ВО “Автомайдан” Артака Григоряна після того, як він публічно розфарбував пам’ятник російській імператриці Катерині ІІ.

Чоловіка звинуватили в порушенні правил благоустрою, йдеться на фейсбук-сторінці ВО.

Артак Григорян під час затримання поліцією. Джерело: фейсбук-сторінка активіста

Світлини під час затримання активіст оприлюднив на власній сторінці в соцмережі.

Джерело: фейсбук-сторінка ВО “Автомайдан” Одеса

Григоряна забрали до Приморського райвідділу поліції, де взяли пояснення його дій. Згодом йому вирішили інкримінувати порушення за статтею 152 КУпАП (порушення правил благоустрою), повідомила представниця Одеського осередку ВО “Автомайдан” Катерина Маденс.

Раніше стало відомо, що поліція розшукує невідому дівчину, яка напередодні написала на пам’ятнику імператриці “Катерина = Путін” і яку зафіксували камери спостереження.

Джерело: фейсбук-сторінка ВО “Автомайдан” Одеський осередок

Голова ВГО “Солідарна Молодь”, депутатка Київради Дінара Габібуллаєва написала у фейсбуку, що в телеграм-каналі проросійського пропагандиста Анатолія Шарія опублікували орієнтування Нацполіції й вказали правоохоронцям на активістку, лідерку “Солідарної молоді Одещини” Марину Бойко. Нібито напис зробила вона. 

Габібуллаєва засудила тиск на активістку.

Сама Бойко заявила в соцмережі, що підтримує дії невідомих патріотів, але напис зробила не вона. 

“Вночі на деяких російських пропагандистських ресурсах з’явилася версія, що це зробила я. Поки одні надсилають мені погрози, а інші пишуть слова підтримки, маю внести ясність у ситуацію. Друзі, інформую, що хоча я згодна зі змістом напису і вважаю, що пам’ятник необхідно демонтувати, але я нічого не малювала і не писала на ньому. А присвоювати собі чужі досягнення було б нечесно”, – написала вона.

Нагадаємо, що активісти вже багато років вимагають від одеської міської влади знести пам’ятник Катерині ІІ. За знесення монумента російської імператриці, яка узаконила кріпацтво й остаточно знищила Запорозьку Січ, висловлювалися багато патріотичних організацій.

Пам’ятник Катерині II в Одесі встановили 1900 року. Після революції 1917-го монумент знесли, залишки бронзових скульптур зберігали в краєзнавчому музеї міста. Під час реставрації Катерининської площі пам’ятник повернули на колишнє місце.

Впродовж восьми років прибрати його активісти намагаються через суди. Було подано кілька судових позовів зі спробою скасувати повернення пам’ятника.

Ситуація з пам’ятником російській імператриці загострилися після повномасштабного вторгнення РФ. На сайті президента України оприлюднено дві петиції, автори яких пропонують прибрати пам’ятник, обидві набрали необхідну для розгляду кількість голосів.

Мер Одеси Геннадій Труханов в інтерв’ю 28 серпня заявив, що проти знесення пам’ятників, зокрема Катерині ІІ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter