СБУ затримала за підтримку російської агресії лівого активіста Чемериса – медіа

Дата: 26 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України затримала в Києві за підтримку російської агресії колишнього народного депутата у 1994–1998 роках та активіста лівих поглядів Володимира Чемериса.

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє “Новинарня”. 

Фото: Думская

Першим про затримання розповів лівий журналіст проросійського спрямування Олег Ясинський.

У телеграмі той написав, що СБУ звинувачує Чемериса в адмініструванні телеграм-каналу “Репресії в Україні”, який підтримує наративи російської пропаганди та засуджує дії українських силових органів за викривання колаборантів та ворожих агентів. Його обвинувачують за статтею 436-2 Кримінального кодексу України – “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників”. 

Її санкція за обтяжливих обставин передбачає до восьми років ув’язнення з конфіскацією майна.

Останніми роками Чемерис, перебуваючи в Києві, публічно засуджував дії української влади, активно дописував та виступав на пропагандистських медіа, зокрема Ukraina.ru, News Front та інших, регулярно виступав на каналах з пулу Віктора Медведчука і Євгена Мураєва, критикував відмову від російської вакцини проти ковіду тощо.

Фото: Новинарня

Незадовго до повномасштабного російського вторгнення Чемерис проводив акцію із закликами до “денацифікації” української армії, а вже після 24 лютого в соцмережах різко засуджував “мілітаризм” України та закликав президента Зеленського до негайних перемовин з Росією. Нині його сторінка у фейсбуці недоступна.

За даними Ясинського, допит у справі призначили на 26 липня.

СБУ поки затримання Чемериса не коментувала.

Чемерис був одним з лідерів студентського демократичного руху кінця 80-х – початку 90-х років, очолював Союз українського студентства, у 90-х був народним депутатом від правоконсервативної Української республіканської партії, але надалі виступав з лівих, марксистських позицій.

Чемерис співкоординатор акції “Україна без Кучми” у 2000–2001 роках і колишній член правління Української гельсінської спілки та громадської ради при МВС часів президенства Ющенка та Януковича. З 1996 року очолював ГО “Інститут “Республіка”.

Нагадаємо, що нещодавно створили базу російських пропагандистів – перелік публічних осіб, які підтримують агресію Росії проти України та останні вісім років поширюють антиукраїнські наративи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter