В Україні створили базу російських пропагандистів

Дата: 05 Липня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні створили базу російських пропагандистів – перелік публічних осіб, які підтримують агресію Росії проти України та останні вісім років поширюють антиукраїнські наративи.

Її авторами стали волонтерська ініціатива з інформаційної гігієни “Як не стати овочем” у партнерстві з YouControl, пише “Детектор медіа”.

Джерело: Financial Times

Станом на 5 липня 2022 року, до бази внесено прізвища 1,8 тисячі осіб, доповнювати її планують щоквартально. Більшість у переліку – росіяни, є декілька білоруських медійників, жителів окупованих територій Донбасу та колаборантів із Криму.

Також до переліку внесли деяких громадян України, що зараз проживають у РФ та є колаборантами: Ілля Кива, Олександр Мащенко, Дмитро Видрін та інші.

Найбільше прізвищ внесено до категорії “ЗМІ” – 628. Це співробітники телеканалів, кореспонденти та автори статей / регулярні колумністи пропагандистських медіа, топменеджмент медіахолдингів.

Разом з відомими ведучими новин Марією Сіттєль і Володимиром Кондратьєвим, у переліку згадано Олександра Смола та його програму “Антифейк”, спрямовану на поширення російської дезінформації під прикриттям навчання медіаграмотності, Володимира Табака, який не є співробітником ЗМІ, але очолює центр інтернет-комунікацій, що спільно з російським мінцифри організовував проєкт щодо “правильного” подання інформації в мережі.

До категорії “Військкори” потрапили Михайло Терещенко (ТАСС), Іван Коновалов (“Россия-1”), Віталій Кадченко (Первый канал), Роман Косарев (RT), Максим Аль-Тури (RT), а також ті, хто веде власні YouTube- та Telegram-канали, – Семен Пєгов, Геннадій Дубовой, Дмитро Астрахань, Юрій Бухарев.

Крім цих категорій у базі представлено письменників, музикантів та композиторів, експертів, фахівців кіно та телебачення, політиків, блогерів, спортсменів, науковців, церковних діячів, представників армії та інших.

У наступних версіях бази з’являться категорії “Ідеологи “русского міра”, “Езотерики” та перелік так званих ліберальних російських журналістів і блогерів, які заявляють про свою опозиційність російському режиму.

Ключові маркери, за якими особу вносили до бази:

  • оцінювання російсько-української війни (від лютого 2014 року до реакції на повномасштабне воєнне вторгнення РФ та подальші події);
  • ставлення до окупації Криму та/або відвідування окупованого півострова з порушенням законодавства України;
  • ставлення до Революції гідності, українського народу та його права на самовизначення;
  • участь у пропагандистських заходах, зокрема присвячених культу перемоги росіян у “Великій Вітчизняній війні”, прославляння “спецоперації”, “приєднання” Криму;
  • поширення прокремлівських наративів – немотивована та несправедлива русофобія, недієвість санкцій, звинувачення на адресу колективного Заходу та США, громадянська війна в Україні, зовнішнє управління в Україні тощо;
  • підтримка агресивної зовнішньої політики російського уряду;
  • підписання колективних звернень на підтримку війни;
  • робота на російські пропагандистські ЗМІ.

Для формування бази доказів експерти провели аналіз публічних заяв, коментарів у ЗМІ, дописів на сторінках у соцмережах, участі в пропагандистських заходах тощо.

Водночас доказом вважалася присутність в інших аналогічних базах, наприклад у “Списку Путіна” чи “Миротворці”.

Щоб отримати доступ до бази пропагандистів, треба зареєструватися на платформі RuAssets і пройти ідентифікацію.

У створенні бази брали участь понад 30 волонтерів. Координаторки проєкту – Оксана Мороз та Анна Лоза. Дані пропагандистів передали до НАЗК для подальшого запровадження санкцій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter