У Китаї стратили чоловіка за вбивство колишньої дружини у прямому ефірі

Дата: 23 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Мешканця Китаю на ім’я Тан Лу засудили до смертної кари за вбивство зірки соцмереж Лхамо у вересні 2020 року – чоловіка стратили. 

Про це пише The Guardian із посиланням на повідомлення Проміжного народного суду тибетської та автономної префектури Нгава про страту.

Скриншот з відер Лхамо / The Guardian

Тан Лу підпалив свою колишню дружину у вересні 2020 року, коли вона вела пряму трансляцію у застосунку “Douyin”, китайській версії тік-току, керованою тією ж материнською компанією. 30-річна жінка, відома в мережі як Лхамо, померла від отриманих травм через кілька тижнів.

Поліція затримала чоловіка через кілька днів після того, як новина про напад поширилася. Тан Лу спершу оскаржив рішення суду, але програв апеляцію в січні цього року. 

У коротких відео та прямих трансляціях Лхамо показувала своє життя у сільській місцевості Сичуані. Жінка була етнічною тибеткою і у відео часто з’являлась у традиційному тибетському одязі. 

Сестра вбитої розповідала, що Лхамо протягом багатьох років страждала від домашнього насильства з боку Тан Лу і в результаті вирішила розлучитися з ним.

Президент Китаю Сі Цзіньпін наступного дня після вбивства жінки виступив на конференції ООН, заявивши, що захист прав та інтересів жінок “має стати національним зобов’язанням”.

Цей випадок викликав широке засудження та обурення по всій країні через тяжке становище, з яким можуть зіткнутися жінки в жорстоких шлюбах.

У мережі почалась кампанія під хештегом “LhamoAct” із закликом до запровадженням законів, що дозволятимуть жертвам домашнього насильства автоматично отримувати розлучення. Водночас кампанію швидко закрили цензори.

Нагадаємо, що у сучасному світі смертна кара в багатьох країнах скасована на законодавчому рівні або не використовується. Торік правозахисники зафіксували найменшу кількість страт за 10 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter