КЖЕ засудила дії представників RAI News, які брали інтерв’ю у жінки, що втратила доньку під час обстрілу Вінниці

Дата: 17 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) засудила дії знімальної групи італійського телеканалу RAI News, яка взяла інтерв’ю в Ірини Дмитрієвої, що втратила доньку під час ракетного удару по Вінниці. КЖЕ закликала керівництво лікарні, де перебуває жінка, провести службове розслідування щодо тих, хто надавав дозвіл на допуск журналістів до постраждалої.

Про це йдеться в заяві Комісії з журналістської етики.

“Інтерв’ю записувала кореспондентка RAI News 24 Лаура Танґерліні. Відео було знято в реанімаційному відділенні. Медіагрупа, яка вела зйомку, дала в руки постраждалої телефон з відео ще живої дівчинки і фіксувала на камеру реакцію жінки на це відео та на звістку про смерть власної дитини. Згодом Кудінов написав, що метою цього інтерв’ю було привернення уваги світу до війни в Україні і що сама жінка виявила таке бажання. Проте родичі постраждалої заперечили факт надання згоди на це інтерв’ю”, — йдеться у повідомленні.

У своєму рішенні Комісія з журналістської етики категорично засудила такі підходи до висвітлення теми людей, що втратили рідних, самі зазнали поранень чи будь-яких інших травм у тому числі психологічних. Також експерти КЖЕ вказують, зокрема, на рекомендації  експертів Ради Європи щодо захисту приватності у роботі ЗМІ.

Проаналізувавши факти щодо резонансного випадку, Комісія закликає:

1. Адміністрацію лікарні, де перебуває Ірина Дмитрієва, провести службове розслідування щодо тих, хто надавав дозвіл на допуск знімальної групи до постраждалої.

2. Міністерство охорони здоров’я України разом із журналістською спільнотою виробити правила допуску журналістів у лікарні.

3. Міжнародні журналістські організації засудити неетичну поведінку італійського телеканалу RAI News 24 та його працівників.

4. Українську журналістську спільноту повернутися до теми надання прескарт для журналістів з метою чітко розмежувати професійних журналістів та блогерів.

Нагадаємо, 16 липня фіксер італійської громадської телекомпанії RAI News 24 Антон Кудінов опублікував на своїй приватній фейсбук-сторінці низку відеороликів з Іриною Дмитрієвою — жінкою, яка втратила дочку й зазнала тяжких поранень під час ракетного удару по Вінниці 14 липня.

Чоловік зазнав різкої критики з боку журналістської спільноти. Серед обвинувачень на його адресу — нехтування принципами професійної етики, які не дозволяють користатись шоковим станом постраждалих. Також його дії могли травмувати матір загиблої дівчинки, заявили опоненти фіксера. Так, на одному з роликів жінка в сльозах дивиться відео зі своєю ще живою донькою.

Через численні скарги перший допис Кудінова був видалений фейсбуком, однак він опублікував ці матеріали знов.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter