У Криму до 1 липня складають списки вчителів для роботи на півдні України – Крим SOS

Дата: 29 Червня 2022
A+ A- Підписатися

В тимчасово окупованому Криму складають списки вчителів, яких можуть відправити працювати до Херсонської та Запорізької областей.

Про це повідомляє правозахисна організація Крим SOS з посиланням на свої джерела.

Окупаційна влада наказала директорам шкіл до 1 липня скласти списки таких вчителів.

Як стало відомо Крим SOS із власних джерел, працівники окупаційного “управління освіти Сімферопольського району” запросили в адміністрації шкіл інформацію про педагогічних працівників, які готові викладати у школах окупованих південних областей України. 

“Ймовірно, їх потім планують відправити на роботу в школи на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей. Окремо просять відмітити кандидатів на посади директорів шкіл”, – повідомив аналітик правозахисної організації Євгеній Ярошенко

За даними Міністерства освіти та науки України, через російське вторгнення 26 тисяч українських учителів переїхали за кордон. 

Напередодні повідомлялося, що вчителі з чотирьох сіл тимчасово окупованого Генічеського району на Херсонщині відмовилися працювати за російською шкільною програмою.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) стурбоване деякими затриманнями цивільних, щоби примусити їх до співпраці зі збройними силами Російської Федерації та так званими “військовими адміністраціями”. У зв’язку з першим, УВКПЛ зафіксувало чотири випадки з вчителями в Запорізькій області, яких забрали з їхніх будинків та тримали під вартою в невідомому місці протягом чотирьох днів із метою примусити до викладання за навчальними програмами Російської Федерації.

Так, до прикладу, в ООН відзначають затримання російськими військами наприкінці березня вчителя вдома у Запорізькій області. Громадянину України росіяни не дали можливості повідомити родичів про свій стан та місцеперебування протягом трьох тижнів тримання під вартою.

Росіяни вісім разів катували його, що включало, зокрема побиття, удари струмом, імітацію страти, копання собі могили, сексуальне насильство та тримання в залізному контейнері в умовах спеки. Його родичі та друзі не отримували ніякої інформації про нього до його звільнення після «обміну» в середині квітня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter