Всього за тиждень у Маріуполі майже три тисячі містян відвезли до фільтраційних таборів, серед них три сотні дітей

Дата: 29 Травня 2022
A+ A- Підписатися

За останній тиждень з тимчасово окупованого Маріуполя російські військові відвезли до так званих фільтраційних таборів майже три тисячі містян. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Один з таборів у селі Безіменне, де тримають насильно вивезених мешканців Маріуполя. Фото: Maxar

Людей, серед яких, за даними Омбудсмана, три сотні дітей, відвезли до табору у селі Безіменне. Після проходження фільтрації маріупольців спочатку відвозять у російське місто Таганрог, а потім до депресивних районів Росії. 

Водночас Денісова каже, що щонайменше 10% містян не проходять перевірки росіян, а тому їх визнають “небезпечними для російського режиму” та відвозять у колишню виправну колонію №52 в селищі Оленівка Донецької області або ж везуть у катівню “Ізоляція” у Донецьку.

“Перебування там супроводжується багаточасовими допитами, тортурами, погрозами страти та примушенням до співпраці”, – каже уповноважена. 

Російські військові відвезли до фільтраційних таборів, що поблизу Маріуполя по лінії Мангуш – Нікольське – Ялта, десятки тисяч людей, переважно чоловіків. Повний список фільтраційних пунктів у Донецькій області нещодавно опублікував радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. Відомо й про щонайменше один “фільтраційний центр” у самому Маріуполі. 

У школі села Безіменне у нелюдських умовах тримають тисячі чоловіків з районів Гугліно, Мирний та Волонтерівка. Один з в’язнів табору зміг передати відео звідти. 

Ті, хто пройшов “фільтрацію, розповідають, що зазвичай людину заводять у кімнату, де її допитують декілька осіб одночасно, беруть відбитки пальців, шукають ім’я у пошуковиках, перевіряють соцмережі, можуть також питати про ставлення до зовнішньої політики Росії. Інколи ці допити проводять бойовики так званої “ДНР”. 

Фотографія обкладинки: Anadolu Agency

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter