Окупанти блокують виїзд із Херсонської області та в’їзд до неї

Дата: 05 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Окупаційні збройні сили РФ уже кілька днів блокують Херсонську область на в’їзд і виїзд до Миколаєва та інших міст, підконтрольних українському уряду.   

Про це інформує партія “Слуга народу” та “Суспільне“. 

Голова Херсонської обласної організації партії “Слуга народу” та перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський повідомив, що окупаційні солдати заблокували можливість виїжджати за межі Херсонщини, яку вони окупували.

Останніми днями вони заблокували в’їзд та виїзд з області до Миколаєва та інших міст. Це велика проблема. Мова навіть йде не про гуманітарні коридори, ми розуміємо, що вони їх не дадуть. Вони зацікавлені, щоб у нас було гірше, – а це краще для них.

Юрій Саболевський

Крім того, кореспонденти “Суспільного” повідомляють, що військові РФ не випускають нікого  і не впускають до окупованого Херсона, повертають назад навіть рейсові автобуси.

Раніше повідомлялося, що на тимчасово окупованих територіях Харківської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Луганської та Донецької областей російські військові викрадають чоловіків призовного віку. Найчастіше серед них ветерани АТО / ООС, колишні військові та правоохоронці, а також проукраїнські активісти.

Напередодні голова управління з правових питань і закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв повідомив, що російські військові незаконно затримують громадян України на блокпостах. Лишень у Генічеському районі таких постів є вісім. 

Росіяни звіряють імена подорожніх зі своїми списками. У цих списках, за його словами, імена представників місцевої влади, політичних сил, громадськості з проукраїнською позицією, учасників АТО та учасників блокади тимчасово окупованого Криму. Барієв також повідомив, що Росія проводить допити та катує затриманих в училищі №17 м. Генічеськ. 

Училище №17 м. Генічеськ

Він закликав рідних потерпілих не замовчувати злочинів російських військових, а повідомляти про це правозахисників та ЗМІ. Публічність та комунікація про злочин з міжнародними органами, за його словами, збереже їхнє життя. 

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Такими злочинами вважають:
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.
Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter