На Київщині сторож музею та його дружина врятували картини Марії Примаченко від знищення окупантами

Дата: 15 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

На Київщині окупанти знищили Іванківський історико-краєзнавчий музей, але сторожу Анатолію та його дружині Наталі вдалося врятувати картини всесвітньо відомої художниці Марії Примаченко.

Про це повідомляється на сторінці проєкту Ukrainian Witness у фейсбуку.

Джерело: фейсбук-сторінка Ukrainian Witness

Роботи Примаченко зберігалися серед робіт інших українських митців, народного одягу та речей побуту.

Коли після обстрілу росіян в будівлі музею почалася пожежа, сторож разом зі своєю сім’єю почав рятувати українську спадщину і під обстрілами виносити полотна з палаючої будівлі.

За інформацією відділу культури, туризму, молоді та спорту Іванківської селищної громади, картини Примаченко врятовані і зараз знаходяться у надійному та безпечному місці.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Херсоні російські окупанти розтрощили меморіал “Слава Україні” на вулиці Перекопській. Крім того, вони продовжують знищувати пам’ятки культури по всій Україні.

Наприкінці березня російські окупанти зруйнували в Маріуполі будівлю Художнього музею імені Архипа Куїнджі.

Унаслідок російського вторгнення в Україну постраждало чимало культурних пам’яток на Донеччині: церква святого Миколая Чудотворця у Волновасі, Донецький обласний драматичний театр, Святогірська Свято-Успенська лавра та церква Казанської Божої Матері в Мар’їнці. 

Міністерство культури та інформаційної політики веде перелік зруйнованих та пошкоджених пам’яток по всій Україні, а ви можете не тільки переглянути його за посиланням, але й допомогти фіксувати такі злочини російських окупантів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter