“Ненависть до кожного українця стала національною ідеєю”: Денісова про заклики до геноциду українців на сайті російського держмедіа

Дата: 04 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

На сайті державного пропагандистського медіаконгломерату Росії “РИА Новости” опублікували статтю із закликами до вчинення геноциду щодо українців. Оприлюднюючи такі заклики, Російська Федерація відкрито перейшла до риторики нацистських злочинців. 

Про це заявила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Скриншот публікації на російському пропагандистському ресурсі “РИА Новости”

3 березня на сайті “РИА Новости” вийшов матеріал під заголовком “Що Росія має зробити з Україною”, автором якої став 52-річний Тимофій Сергєйцев. Він свого часу працював як політтехнолог з командою, зокрема, президента-втікача Віктора Януковича та, за даними колишнього журналіста Сергія Лещенка, був одним з авторів відомого плаката “про три сорти українців”. Цей наратив російська пропаганда активно просувала особливо у 2003–2004 роках.

Сергєйцев не вперше пише антиукраїнські статті, шовіністичні книжки та створює фільми. У 2012-му, наприклад, за його сценарієм зняли стрічку “Матч”, яку заборонили до показу в Україні. Фільм має яскраво виражений українофобний характер: за сценарієм у ньому всі негативні герої говорять українською, а позитивні – російською.

У матеріалі, опублікованому Сергєйцевим 3 березня, він прямо закликає до вбивства та репресій щодо українців.

“Денацифікація необхідна, коли значна частина народу – найімовірніше, його більшість – освоєна та втягнута нацистським режимом у свою політику. Тобто тоді, коли не працює гіпотеза “народ добрий – влада погана”… Крім верхівки, винна та значна частина народної маси, яка є пасивними нацистами, пособниками нацизму. Вони підтримували нацистську владу та потурали їй. Справедливе покарання цієї частини населення можливе лише як несення неминучих тягарів справедливої війни проти нацистської системи… Бандерівська верхівка має бути ліквідована, її перевиховання неможливе. Соціальне “болото”, що активно і пасивно її підтримало дією та бездіяльністю, має пережити тяготи війни й засвоїти пережитий досвід як історичний урок та спокутування своєї провини”, – пише він. 

Публікація пропагандиста спричинила хвилю обурення українців у соцмережах. Популярний блогер Денис Казанський запропонував перекласти її текст та поширювати серед світових медіа: “Просто щоб ні в кого не залишалося сумнівів щодо справжніх цілей Путіна та Росії”. 

Тимофій Сергєйцев. Фото: zampolit.com

Денісова, коментуючи матеріал, зазначила, що на сайті “РИА Новости” він з’явився в той момент, коли українці та весь цивілізований світ оплакують жертв масових убивств росіянами цивільних у Київській області.  

“Закликаючи до етноциду українського народу, країна-окупант легалізує в очах росіян воєнні дії на території України та створює основу для злочинів на ґрунті ненависті. А через жорсткі обмеження свободи слова на території РФ ефект від поширення публікацій, які розпалюють ненависть до українців, багаторазово посилюється”, – каже Омбудсман. 

Уповноважена нагадала, що світова спільнота, міжнародне право й гуманістична мораль рішуче засуджують будь-які вияви етноциду й розглядають його як злочин проти людства.

“Це чергове після вторгнення Росії в Україну порушення Статуту ООН”, – каже Денісова. 

Омбудсман просить звернути увагу на факт публікації матеріалу спеціальну комісію ООН, що має розслідувати воєнні злочини, скоєні Росією в Україні.

Нагадаємо, що раніше президент Зеленський звертався до так званих журналістів російських державних медіа, які поширюють пропаганду щодо України та виправдовують воєнні злочини РФ. У своїй промові він наголосив, що воєнні злочини неможливі без допомоги пропагандистів, а тому їх чекатиме покарання як співучасників. 

ZMINA дослідила історії двох нацистських пропагандистів, яким після Другої світової довелося відповідати за скоєне. Їхні історії ви можете прочитати за покликанням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter