Міноборони скоротить перелік військово-облікових професій жінок “у бік здорового глузду”

Дата: 24 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство оборони України перегляне перелік професій, представниці яких мають стати на військовий облік.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич (“Слуга народу”) у на своїй фейсбук-сторінці.

“Зараз усі обговорюють питання призову на військову службу жінок. Прошу не сіяти паніку — жінок не призиватимуть на строкову службу. Військовозобов’язаними представниці визначених спеціальностей та професій стають лише у воєнний час. Зараз мають стати на військовий облік у своїх військкоматах”, – зауважив Завітневич.

Він нагадав, що “навесні прийняли закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку”.

На етапі підготовки проєкту закону до другого читання робоча група у складі представників Міністерства оборони України, СБУ та Служби зовнішньої розвідки опрацювала і врахувала зауваження Департаменту кадрової політики Міноборони, які передбачають, що жінки, які мають спеціальність та (або) професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, і придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних, зауважив голова профільного парламентського комітету.

Така норма була і раніше, наголосив Завітневич, але перелік визначав Кабінет Міністрів, “проте КМУ є великим колегіальним органом, а інколи рішення потрібно приймати вже сьогодні. В законі ж ми зробили рамку, що цей перелік визначає Міністерство оборони. Але так сталося, що цей перелік юстувався, і коли він вийшов, ми побачили, що список є дуже великим”.

Як повідомив Завітневич, “обговорили це питання з міністром оборони Олексієм Резніковим і дійшли згоди, що перелік буде переглянуто в бік зменшення та здорового глузду, бо там є професії, які дійсно не знадобляться Збройним силам та іншим військовим формуванням”.

Але, переконаний голова комітету, “сама ініціатива правильна, країна повинна знати свої резерви, ми повинні бути готовими, бо ситуація зобов’язує”.

Нагадаємо, 17 грудня набрав чинності наказ Міноборони №313, який розширює перелік спеціальностей та професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на  облік військовозобов’язаних.

У переліку наводиться 35 видів спеціальностей – від громадського харчування до видавництва та поліграфії. Зокрема безліч популярних професій, як от: програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter