Рада без висновку Венеційки ухвалила закон про олігархів

Дата: 23 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Документ у другому читанні підтримали 279 народних депутатів.

Ухвалений закон містить визначення поняття “олігарх”. Так, ним вважатиметься фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

  • бере участь у політичному житті;
  • має значний вплив на засоби масової інформації;
  • є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб’єкта господарювання, який на день введення в дію цього закону є суб’єктом природних монополій або займає монопольне (домінантне) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України “Про захист економічної конкуренції” та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • має активи, що перевищують один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (це 2 млрд 270 млн грн).

Олігархів включатиме до реєстру Рада національно безпеки та оборони, в якій головує президент, на підставі подання уряду, члена РНБО, Нацбанку, СБУ або Антимонопольного комітету. Після цього визнані олігархами особи не зможуть фінансово підтримувати політичні партії, брати участь у купівлі об’єктів великої приватизації та муситимуть подавати декларації, як держслужбовці.

У законі також передбачили наслідки для посадовців, які контактуватимуть з олігархами, зокрема й онлайн. До списку посадовців потрапили президент, парламентарі та очільники низки відомств. Після контакту не пізніше, ніж на наступний день, посадовець або його представник має подати на сайті РНБО декларацію про контакт. 

Напередодні голосування низка правозахисників, експертів та Омбудсман критикували ухвалений закон. Одні зауважували, що попри бажання авторів документ не зменшить впливу олігархів, а лише зажене у тінь медіаринок, а інші наголошували на неконституційності норм щодо потрапляння людей до реєстру. 

“Така процедура … має ознаки неправової та створює можливості для зловживань. Зазначені у проєкті заборони та обмеження за своєю суттю та суворістю мають кримінально-правовий характер, а отже, на таку позасудову процедуру мають розповсюджуватися гарантії права на справедливий суд із статті 6 Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ), у тому числі принципи змагальності, безсторонності та рівності всіх учасників процесу”, – наполягають експерти Харківської правозахисної групи. 

На думку фахівців, закон також вводить цензуру, адже, серед іншого, пропонує запровадити стандарти подання інформації з боку медіа, відносно яких є ознаки впливу олігарха. 

“Прийняття закону про олігархів цілком може спровокувати новий раунд переслідувань політичних опонентів, хаосу та беззаконня”, – передбачали правозахисники. 

Венеційська комісія, яку попросили перевірити законопроєкт про олігархів, має надіслати свої рекомендації у грудні. Спікер парламенту Дмитро Разумков раніше говорив, що залежно від висновків закон можуть переглянути. 

Фото обкладинки: НВ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter