Венеційка у грудні планує надати рекомендації щодо законопроєкту про олігархів

Дата: 23 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Венеційська комісія надасть свій висновок щодо законопроєкту №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” у грудні. 

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк

Лист від голови Венеційської комісії Джанні Букіккіо. Фото: Ярослав Железняк у телеграмі

Депутат опублікував лист від голови комісії Джанні Букіккіо, адресований голові Верховної Ради Дмитру Разумкову. У ньому йдеться, що Венеційка готуватиме висновок під час своєї 129 пленарної сесії 15–16 грудня 2021 року.

Водночас, як наголошує Железняк, законопроєкт намагатимуться прийняти у другому читанні вже на засіданні 23 вересня. 

“Замість того, щоб спокійно дочекатися зауважень Венеційської комісії і потім скоротити просто термін вступу закону з 6 до 3 місяців … його тягнуть в зал”, – написав він. 

Так званий законопроєкт про олігархів зареєстрували у парламенті влітку. Згідно з пояснювальною запискою, його метою є “подолання конфлікту інтересів, спричиненого злиттям політиків, медіа та великого бізнесу, гарантування національної безпеки України в економічній, політичній та інформаційній сферах, захисту демократії, забезпечення державного суверенітету та уникнення випадків маніпулювання свідомістю громадян умисно спотвореною інформацією задля отримання доступу до ресурсів, належних на праві власності українському народові”.

При цьому експерти вважають, що закон не зменшить впливу олігархів, а лише зажене у тінь медіаринок. Загрозу правам і свободам громадян у документі побачили також Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова та експерти Харківської правозахисної групи. 

Фото: venice.coe.int

Їх непокоять положення, які, наприклад, наділяють президента і РНБО не передбаченими Конституцією повноваженнями. Так, підготовлений до другого читання проєкт передбачає, що рішення про визнання особи “олігархом” та її внесення до відповідного реєстру приймають РНБО на підставі подання уряду, члена РНБО, Нацбанку, СБУ або Антимонопольного комітету. 

“Така процедура … має ознаки неправової та створює можливості для зловживань. Зазначені у проєкті заборони та обмеження за своєю суттю та суворістю мають кримінально-правовий характер, а отже, на таку позасудову процедуру мають розповсюджуватися гарантії права на справедливий суд із статті 6 Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ), у тому числі принципи змагальності, безсторонності та рівності всіх учасників процесу”, – переконують у ХПГ.

Також законопроєкт вводить, на думку фахівців, цензуру, адже, серед іншого, пропонує запровадити стандарти подання інформації з боку медіа, відносно яких є ознаки впливу олігарха. 

“Прийняття закону про олігархів цілком може спровокувати новий раунд переслідувань політичних опонентів, хаосу та беззаконня”, – констатують правозахисники. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter