Омбудсманка Людмила Денісова побачила в “законі про олігархів” загрозу правам і свободам людини

Дата: 03 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернула увагу на невідповідність законопроєкту №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” Конституції України.

Про це йдеться в офіційному листі, який Омбудсманка надіслала до спікера парламенту Дмитра Разумкова, пише “Інтерфакс-Україна”.

 
Людмила Денісова. Джерело: фейсбук-сторінка Омбудсманки

“Результати здійсненого нами аналізу положень законопроєкту викликають занепокоєння, оскільки дають змогу зробити висновок, що його норми не відповідають Конституції України, а їхня реалізація призведе до порушень прав і свобод людини та громадянина”, – цитує лист Денісової видання.

У переліку таких норм Омбудсманка назвала наділення президента і РНБО не передбаченими Конституцією повноваженнями, обмеження прав людини залежно від майнового стану, опосередковане запровадження цензури в ЗМІ тощо.

На переконання Уповноваженої ВР з прав людини, для забезпечення дотримання прав і свобод громадян та недопущення їхніх порушень відповідний закон перед другим читанням необхідно скерувати для отримання висновку Європейської комісії “За демократію через право” (Венеційська комісія).

За словами Денісової, у разі ухвалення закону в наявній редакції вона буде “змушена в порядку ст. 15 Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини” внести до Конституційного Суду України конституційне подання щодо вирішення питання про відповідність Конституції України (конституційності) такого закону”.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила законопроєкт №5599 за основу на позачерговому засіданні 1 липня, за проголосували 275 нардепів.

Детальніше про законопроєкт можна дізнатися в матеріалі ZMINA

“Президентський закон про олігархів не зменшить їхнього впливу, але загонить у тінь медіаринок – експерти”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter