ВРП припинила розглядати дисциплінарні скарги на суддів

Дата: 06 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя зупинила розподіл між членами ради дисциплінарних скарг, а також скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора.

Про це повідомили у ВРП.

Фото: з відкритих джерел

Причиною зупинення розгляду дисциплінарних скарг став ухвалений Верховною Радою закон про порядок призначення членів ВРП, що має допомогти реформувати цей орган. Так, з 5 серпня, відколи закон вступив у силу, дисциплінарні скарги на суддів мають розподіляти дисциплінарному інспектору ВРП, однак його ще не призначили, адже зробити це мають за результатами конкурсу. 

Як пояснює голова правління фундації DEJURE Михайло Жернаков, автори ухваленого закону справді не передбачили відповідних перехідних положень, які б до створення служби дисциплінарних інспекторів дозволяли тимчасово розглядати скарги як і досі. При цьому створять службу інспекторів не раніше, ніж Етична рада перевірить усіх чинних членів ВРП, що, за прогнозами Жернакова, може зайняти декілька місяців. 

Водночас він зазначає, що у дійсному складі ВРП розгляд дисциплінарних скарг й до ухвалення закону відбувався неналежним чином. Так, наприклад, минулого року члени ВРП відмовились тимчасово відсторонити суддю Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та навіть виступили на його захист. 

Сталось це на тлі оприлюднення правоохоронцями записів розмов, що свідчили про ймовірне створення Вовком та його колегами злочинної організації для захоплення влади, зокрема, через встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів та Вищою радою правосуддя. 

“В цій ВРП і так дисциплінарки були мертвонародженими. Так що трагедії нема ніякої”, – вважає Жернаков. 

Відтермінування розгляду дисциплінарних скарг на суддів до обрання нової ВРП не вважають критичний й у Центрі протидії корупції. У відповідь на заяви ВРП про блокування своєї роботи активісти закликали членів органу подати у відставку. 

“Цим кроком члени ВРП прискорять очищення судової влади та унеможливлять “колапс судової системи”, яким вони лякають суспільство. Наголошуємо, що швидкість відновлення розгляду дисциплінарних скарг проти суддів прямо залежить від швидкості очищення ВРП, тому будь-які затягування етапів конкурсу з боку ВРП означатимуть затягування з покараннями недоброчесних суддів самою ВРП”, – пояснили вони.

Вища рада правосуддя – незалежний орган державної влади та суддівського врядування, який, згідно з законодавством, має стежити за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності та підзвітності перед суспільством. Однак члени ВРП не раз ігнорували інформацію щодо кричущих порушень з боку суддів.

Так, замість покарання ВРП відправила на пенсію суддю Олевського районного суду Житомирської області Віктора Волощука. 2015 року він на смерть на зустрічній смузі збив 21-річного мотоцикліста. У відставку з довічним грошовим утриманням ВРП відправила й суддю Лисичанського суду Луганської області Віталія Фастовця. У червні 2019 року він проходив оцінювання і Громадська рада доброчесності звернула увагу на його незаконне рішення про виправдання особи, яку звинувачували в сепаратизмі. Фастовець не приховує своєї антиукраїнської позиції. 

Відправлення у відставку замість звільнення призводить до того, що потім з бюджету суддям виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter