Україна на 4% погіршила показник у європейському індексі політико-правового захисту прав ЛГБТ

Дата: 18 Травня 2021
A+ A- Підписатися
Україна на 4% погіршила свій показник у Райдужному індексі та отримала оцінку у 18%. Індекс вимірює ступінь політико-правового захисту прав ЛГБТ-людей у країнах Європи та описує ситуацію лише щодо наявності відповідних законів і державних політик, а не повсякденного життя лесбійок, геїв, бісексуалів, транс- та інтерсексуалів. 
 
Такими є дані щорічного Райдужного індексу, який публікує найбільша асоціація ЛГБТ ІЛГА-Європа, повідомляє Правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ”. 
 

У “Нашому світі” пояснюють, що Райдужний індекс не оцінює повсякденного життя лесбійок, геїв, бісексуалів, транс- та інтерсексуалів та далеко не завжди країни успішно реалізують закони на практиці. Не завжди також реальне суспільне ставлення до ЛГБТ залежить від наявності законів.

Україна в Райдужному індексі 2021 року отримала оцінку у 18% та погіршила свій тогорічний показник на 4%.
 
“Зокрема, через те, що наш уряд досі не затвердив новий план дій у сфері прав людини після закінчення дії попереднього документа у 2020 році”, – пояснює “Наш світ”. Так, план дій серед іншого передбачає ухвалення на законодавчому рівні реєстрованого цивільного партнерства для гомосексуальних та гетеросексуальних пар, а також криміналізацію злочинів ненависті з мотиву нетерпимості до сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. 
 
Як і останніми роками, Україна випереджує за рівнем політико-правового захисту прав ЛГБТ Польщу (13%) та Латвію (17%).
 
Найгомофобнішу політику традиційно демонструють такі країни, як Росія (10%), Вірменія (8%), Туреччина (4%) та Азербайджан (2%). З великим відривом у захисті прав ЛГБТ традиційно лідирує Мальта (94%, плюс 5% у порівнянні з попереднім роком).
 
Нагадаємо, що до Міжнародного дня проти гомофобії та трансфобії під стінами Верховної Ради й Кабінету Міністрів запалили веселкові фаєри. Активісти хотіли привернути увагу посадовців до цієї проблеми в Україні, а також нагадати про невиконання державою внутрішніх та міжнародних зобов’язань у сфері соціальної політики, які стосуються ЛГБТ. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter