Затриманому в Криму журналісту Єсипенку погрожували вбивством, якщо він відмовиться від “свідчень”

Дата: 14 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму працівник ФСБ Росії погрожував убивством Владиславу Єсипенку, позаштатному співробітникові “Крим.Реалії”, що був затриманий на півострові. Журналіста погрожували вбити, якщо він відмовиться від “свідчень”, що дав під тортурами.

Про це повідомив адвокат журналіста Олексій Ладін в коментарі “Крим.Реалії”.

Владислав Єсипенко

Ім’я цього силовика захиснику наразі невідоме.

Після нашої вчорашньої зустрічі (12 квітня. – Ред.) в СІЗО, щойно я і мій колега Еміль Курбедінов вийшли з ізолятора, Владислава Єсипенка викликали до сусіднього кабінету, де на той момент уже перебував працівник ФСБ. Останній знову став погрожувати Владиславу Єсипенку фізичною розправою та вбивством, якщо він відмовиться від своїх нібито свідчень. Ці свідчення, як відомо, мій підзахисний дав під тортурами, фактично обмовивши себе у вигаданому злочині”, – розповів адвокат.

Про погрози журналіст розповів Ладіну 13 квітня перед початком слідчих дій.

“Коли Владислава Єсипенка вивезли із СІЗО на слідчі дії в будівлю ФСБ, в автозаку працівник ФСБ знову став погрожувати вбивством, якщо він змінить свої свідчення. Попри це мій підзахисний під час допиту як обвинуваченого пояснив, що він обмовив себе і що до нього застосовувалися тортури. У зв’язку з цим захист ініціює перевірку дій працівників ФСБ і просить скерувати відповідні матеріали до військово-слідчого відділу Слідчого комітету в Криму для порушення кримінальної справи”, – додав захисник.

Єсипенко також розповів йому, що під час етапування в нього одного руки були туго закуті в наручники за спиною. Адвокат розцінює такі дії як чергові тортури щодо свого підзахисного.

Публічних коментарів працівників ФСБ Росії з приводу цієї заяви Ладіна немає.

Раніше адвокат Єсипенка також повідомляв, що в перші дні після затримання журналіста працівники ФСБ Росії незаконно відібрали в нього слину для проведення біологічної експертизи.

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в Сімферополі ФСБ затримала громадянина України Владислава Єсипенка. За попередньою інформацією, чоловіка арештували у зв’язку з його політичними поглядами після відвідування акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулась у місті 9 березня 2021 року.

Російська спецслужба інкримінує українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ, (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

МЗС України висловило рішучий протест Росії через затримання журналіста і закликало допустити незалежного адвоката до чоловіка. Відомство підкреслило, що Росія “повинна надати інформацію про місце перебування і стан здоров’я Владислава Єсипенка”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter