У затриманого в Криму журналіста Єсипенка ФСБ незаконно взяла біозразки для експертизи

Дата: 13 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Владислава Єсипенка, позаштатного співробітника “Крим.Реалії”, що був затриманий в окупованому Криму, співробітники ФСБ незаконно відібрали слину для проведення біологічної експертизи.

Про це повідомив адвокат журналіста Олексій Ладін у коментарі “Крим.Реалії“.

Владислав Єсипенко

Захисники Єсипенка Олексій Ладін та Еміль Курбедінов 12 квітня відвідали затриманого журналіста в СІЗО №1 Сімферополя.

За час проведення первинних слідчих дій, якщо тортури можна назвати слідчими діями, у нього [Єсипенка] неодноразово відбиралися біологічні зразки для проведення біологічної експертизи. У захисту немає сумнівів, що біологічні зразки, які були відібрані в Єсипенка непроцесуальним шляхом, надалі матимуть місце під час розслідування і розгляду кримінальної справи по суті. Результат такого непроцесуального відбору відомий. Ми знаємо, що коли в Едема Бекірова відібрали біологічні зразки, то потім вони опинилися на боєприпасах, які він нібито провозив через кордон. Аналогічна історія сталася з Олегом Приходьком“, – розповів Ладін.

Публічних коментарів співробітників ФСБ Росії з приводу цієї заяви Олексія Ладіна немає. Раніше адвокат повідомляв, що співробітники ФСБ Росії в Криму погрожували розправою Владиславу Єсипенку після того, як він на суді в Криму звинуватив ФСБ у тортурах.​

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в Сімферополі ФСБ затримала громадянина України Владислава Єсипенка. За попередньою інформацією, чоловіка арештували у зв’язку з його політичними поглядами після відвідування акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулась у місті 9 березня 2021 року.

Російська спецслужба інкримінує українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ, (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

МЗС України висловило рішучий протест Росії через затримання журналіста і закликало допустити незалежного адвоката до чоловіка. Відомство підкреслило, що Росія “повинна надати інформацію про місце перебування і стан здоров’я Владислава Єсипенка”.

Затримання Єсипенка також засудили в США.

“Стурбовані повідомленнями про тортури з боку російської окупаційної влади в Криму щодо журналіста-фрілансера “Радіо Свобода” Владислава Єсипенка, щоб змусити його зізнатися. Ми закликаємо звільнити його, а Росію – припинити репресії проти незалежних голосів у Криму”, ­– написав речник Держдепу США Нед Прайс у твіттері.

Нацполіція автономії порушила кримінальне провадження через арешт Єсипенка. Українські слідчі інкримінують окупаційним “правоохоронцям” порушення ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter