СБУ оголосила підозру в держзраді Шарію

Дата: 16 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Служба безпеки повідомила про підозру в державній зраді одіозному блогеру Анатолію Шарію.

Про це повідомили у відомстві. 

Увагу слідчих, як повідомили в СБУ, привернули заяви та звернення громадян і організацій стосовно можливої антиукраїнської діяльності блогера. За офіційною версією правоохоронців, Шарій почав вести протиправну діяльність на шкоду нацбезпеці в інформаційній сфері у 2012 році. Метою блогера були загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.  

“Пропагандист займався дискредитацією державної політики України, умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на сході країни. Такі протиправні дії Анатолія Шарія активно використовували російські ЗМІ, зокрема телеканали основної пропагандистської державної компанії ВДТРК (“Россия 24”, “Россия 1”), телеканал Міністерства оборони РФ “Звезда” тощо”, – йдеться в повідомленні СБУ.

Докази слідства, як наголосили в спецслужбі, підтверджено низкою експертних досліджень інтерв’ю та виступів Шарія.

Нагадаємо, що одіозний блогер Анатолій Шарій попросив притулку в Литві після того, як йому обрали запобіжний захід у справі про грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства. Йдеться про інцидент у травні 2011 року, коли він застосував вогнепальну зброю під час конфлікту з відвідувачем у ресторані MacDonalds у Києві.

Спочатку Шарій виїхав до Росії, а потім до Голландії, де попросив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою голландська влада відправила його до Литви. Влітку 2012 року Шарій отримав статус біженця та посвідку на постійне проживання в ЄС.

У 2019 році Шевченківський районний суд Києва скасував розшук і заочний арешт блогера. Також суд не знайшов підстав для арешту Шарія, відмовився ініціювати його екстрадицію та повернув справу прокуратурі на додаткове розслідування. Вже в липні ЦВК зареєструвала його кандидатом у депутати, однак згодом скасувала це рішення.

Минулого року Верховний Суд не задовольнив касаційної скарги Шарія на рішення в справі про захист честі, гідності та ділової репутації й фактично дозволив називати його “кремлівським проєктом”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter