Премію Гавела з прав людини за 2020 рік присудять за просування прав жінок та гендерної рівністі

Дата: 09 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи визначила номінантів на отримання премії з прав людини імені Вацлава Гавела за 2020 рік. Усі троє претендентів займаються просуванням прав жінок або гендерної рівності.

Про це повідомили у пресслужбі ПАРЄ.

Виборча панель премії з прав людини ім. Вацлава Гавела, яка присуджується за видатну діяльність у громадському суспільстві із захисту прав людини у Європі та за її межами, оголосила короткий список номінантів премії за 2020 рік. Три обрані номінанти просувають права жінок та гендерну рівність“, — йдеться у повідомленні.

Цьогоріч премію Вацлава Гавела за 2020 рік вручатимуть на квітневій сесії асамблеї.

Серед головних претендентів на нагороду:

  • Правозахисниця та лідер феміністського руху із Саудівської Аравії — Люджейн аль-Хазлюль. З 2018 року вона перебуває в ув’язненні за правозахисну діяльність.
  • Буддистські Монахи Друкпа (Непал), що просувають гендерну рівність, сталий розвиток довкілля та міжнародну толерантність.
  • Активістка з прав людини із Конго — Жульен Лузанж. Вона відома виявленням та документуванням випадків насильства проти жінок. За свою діяльність активістка неодноразово отримувала погрози.

Нагадаємо, що Міжнародна премія імені Вацлава Гавела за внесок у захист прав людини була заснована Бібліотекою колишнього президента Чехії Вацлава Гавела, фондом “Хартія-77” і Парламентською асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ) у 2013 році. Її матеріальна винагорода становить 60 тисяч євро.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter