Звільнили скандального суддю Ємельянова

Дата: 03 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя звільнила з посади судді Вищого господарського суду Артура Ємельянова.

Про це повідомили на сайті ВРП.

Суддя Артур Ємельянов. Фото: з відкритих джерел

Офіційно Ємельянова звільнили за вчинення “істотного дисциплінарного проступку”. Суддю підозрювали в тиску на колег низки господарських судів, які він раніше очолював. За версією правоохоронців, він вимагав від підлеглих ухвалення потрібних рішень у низці господарських справ:

  • переконував суддю Господарського суду м. Києва задовольнити позов ТОВ “БМК Планета-Міст” про визнання недійсним купівлі-продажу цінних паперів;
  • намагався вплинути на того ж суддю в справі за позовом прокуратури м. Києва в інтересах держави щодо скасування рішень про передання земельної ділянки ТОВ “Славутич”: слідство стверджує, що Артур Ємельянов вимагав від судді залишити позов без розгляду або відмовити по суті через його необґрунтованість;
  • вимагав відкласти розгляд, припинити та зупинити провадження в справі за позовом до АТ “БТА Банк” (Казахстан) про стягнення 168 млн грн заборгованості;
  • давав вказівку ухвалити рішення про задоволення позову ТОВ “Лук Авіа Ойл” щодо визнання недійсним рішення Антимонопольного комітету;
  • чинив тиск на суддю, яка розглядала низку позовів прокуратури про розірвання договорів щодо надання права на експлуатацію фіксованих місць паркування з приватниками (ТОВ “Сонар ТМ”, ТОВ “Рент Інвест”, ФОП Сусла В. В., ФОП Ковальова С. Е.).

Окрім цього, у своїй електронній декларації за 2015 рік суддя вказав 10 млн грн готівки за річної зарплати 226 тис. грн. У 2014 році Ємельянов володів 12 квартирами, однак не вказав їх в е-декларації за 2015 рік. Крім цього, в активі судді рахунки в Ліхтенштейні на 300 млн грн, корупційне походження яких Україна не змогла довести, й у липні 2016 року їх розморозили.

У січні 2017 року суддю відсторонила на два роки Вища рада юстиції. 

Нагадаємо, що Вища Рада правосуддя – незалежний орган державної влади та суддівського врядування, який стежить за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством тощо. Однак члени ВРП часто ігнорують інформацію про кричущі порушення з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами. 

Вища рада правосуддя, наприклад, відправляє у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

У нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter