Зураб Аласанія залишає посаду гендиректора Національної телекомпанії

Дата: 01 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія написав заяву на звільнення за власним бажанням.

Про це Аласанія повідомив у медійній розсилці та підтвердив кільком українським ЗМІ. На сайті МедіаПорт розміщена фотокопія заяви про звільнення.

У своєму зверненні Аласанія дякує всім медіа-активістам та експертам, з яким він працював над перетворення НТКУ на Суспільне мовлення.

“Я хочу сказати вам спасибі. За вашу дружбу, за вашу допомогу і підтримку, за ту роботу, яку ви, кожен у своїй сфері, виконали для впровадження Суспільного мовлення в Україні. Незважаючи на скоріше дружні взаємини між нами, ви, як і я, весь цей час піклувалися не про персоналії, а про заснування і розвиток саме інституту Суспільного мовлення”, – пише Аласанія.

За його словами, період створення інституту Суспільного мовлення в Україні припав на ледь не найважчі в її історії часи, а кількість викликів така, що громадянське суспільство в широкому сенсі залишилося байдужим до ідеї Суспільного мовлення. Отже, ідея не була високо ранжована в політичних елітах, і не дістала сильного первинного імпульсу, вкрай необхідного для успішного запуску  інституту.

“Я не згоден з тим, що Суспільне мовлення, яке має постати наступного року, буде недофінансоване на значну суму. Відповідно до Закону про Суспільне має бути 0,2% від держбюджету, це приблизно 1,2 млрд грн. Із них держава відбирає 450 млн грн витрат на “Євробачення–2017″, 250 млн грн. відбирає у вигляді платні за трансляцію, 149 млн грн відбирає видатками, і 46 млн грн  комунальними платежами забирає місто. Ще 112 млн грн апріорі йдуть на міжнародну діяльність (Олімпіади, чемпіонати світу тощо). В залишку – 193 млн грн”, – зазначив Зураб Аласанія в коментарі сайту “Суспільне мовлення”.

Також Аласанія пояснив причини відставки на сайті mediaport.ua:

“Суспільний мовник країні потрібен як чисте повітря в отруєному індустрією середовищі. Менше з тим, очікування суспільства по термінах не є реальними: зсередини розумієш, що в наших умовах, так, щоб не порушувати законів кожним кроком, а змінюватись разом із законами — то реформа займе набагато більше часу”, – говорить Аласанія.

Говорячи про необхідність проводити силами телекомпанії пісенний конкурс “Євробачення”, Аласанія зазначає, що до подвійної психологічної відповідальності додалася кримінальна “вагою в десятки мільйонів євро”.

“Легальних та прозорих процедур витрати тих бюджетних мільйонів — в країні не існує. В нашій країні можна безкарно розпоряджуватись (не надто охайне дієслово я застосував?) навіть мільярдами. Лише якщо ти належиш до влади або знаходишся поблизу від неї. Домовляйся — й все буде як треба: і справу буде зроблено, і ти сі в програші не залишиш. От якщо ні… Тоді кара за все”, – зазначає Аласанія.

Крім того, він наголошує на неприпустимості зарахування бюджету Євробачення до бюджету НТКУ і сподівається, що його відставка  приверне увагу до згаданих проблем.

“Організаційна перебудова та пошуки балансу між комерційною доцільністю та суспільними потребами — триватимуть й далі. Як і Суспільне після Євробачення. А я йду в відставку зараз. Можливо, хоча б таким чином вдасться привернути увагу до проблем з бюджетом Євробачення та бюджетом майбутнього Суспільного”, – підсумовує Аласанія.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter