Зоозахисники закликають створити в Україні зоополіцію, але в уряді вважають це недоцільним

Дата: 29 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України вважає ініціативу зоозахисників щодо створення окремих підрозділів Національної поліції із захисту тварин від жорстокого поводження недоцільною.

Про це йдеться у відповіді на петицію.

Фото: Depositphotos

Авторка петиції – президентка Асоціації зоозахисних організацій України Марина Суркова – у зверненні наголошувала, що з року в рік стаються нові випадки жорстокого поводження з тваринами. Водночас поліція, на її думку, “не володіє достатнім рівнем знань” або є бездієвою, оскільки “не вважає тварин вартими своєї уваги”.

За словами зоозахисниці, правоохоронці не вміють здійснювати слідчі дії в межах кримінального провадження за статтею про жорстоке поводження з тваринами. До того ж вони навіть не завжди виїжджають на такі виклики.

У відповіді Кабміну зазначається, що патрульна поліція, групи реагування патрульної поліції та підрозділи превентивної діяльності Національної поліції реагують на заяви та повідомлення про правопорушення або події, пов’язані з жорстоким поводженням із тваринами.

Зокрема, 2021 року правоохоронці зареєстрували 5,2 тисячі адміністративних та 202 кримінальних правопорушення, пов’язані з жорстоким поводженням із тваринами. Як зазначає Кабмін, це становить 0,08% та 0,07% загальної кількості правопорушень відповідно.

У 2022 році в Нацполіції було 3172 адміністративних та 150 кримінальних правопорушень, пов’язаних з жорстоким поводженням із тваринами. Це 0,08% та 0,06% загальної кількості відповідно.

У 2023 році подібних правопорушень побільшало: 5070 адміністративних та 174 кримінальних. Це, за підрахунками Кабміну, 0,1% та 0,05% загальної кількості відповідно.

А вже 2024 року правоохоронці виявили 1283 адміністративних та 63 кримінальних правопорушення, що становить 0,1% та 0,06% загальної кількості.

“Ураховуючи наведене, вважаємо, що на сьогодні створення окремих підрозділів із захисту тварин від жорстокого поводження в органах Національної поліції є недоцільним”, – резюмували у відповіді на петицію.

Там також зазначили, що через актуальність охорони та захисту тварин від жорстокого поводження Міністерство внутрішніх справ та Національна поліція “систематично вживають заходів щодо підвищення рівня знань поліціянтів у цій сфері”.

Нагадаємо, що на початку квітня в Україні відбулася друга Всеукраїнська зоозахисна премія. Її отримали 15 зоозахисників, які рятують життя тварин в Україні.

Раніше Кабінет Міністрів ухвалив постанову про створення в країні Єдиного державного реєстру домашніх тварин – собак та котів. Реєстрація тварин буде безоплатною, щоб усі громадяни, незалежно від своїх фінансових можливостей, могли зареєструвати улюбленців. Наразі проєкт є експериментальним та добровільним. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter