В Україні вручили зоозахисну премію волонтерам, які рятують тварин під час війни

Дата: 02 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Про це повідомив Всеукраїнський гуманістичний рух UAnimals на своїй сторінці у фейсбуку. 

Всеукраїнська зоозахисна премія. Фото: UAnimals

“Премія – це спосіб зробити героїчних без перебільшення людей упізнаванішими, привернути до них та їхньої роботи увагу та підтримку. Іноді це чи не єдине визнання їхньої титанічної щоденної праці. Ми мріємо, щоб такого визнання в суспільстві ставало все більше: щоб медіа розповідали історії порятунку тварин, а волонтери частіше відчували вдячність та підтримку пожертвами та діями”, – сказав засновник Всеукраїнського гуманістичного руху UAnimals і військовий Олександр Тодорчук.

Серед цьогорічних переможців Всеукраїнської зоозахисної премії:

  • власниця та керівниця найстарішого притулку для тварин Gostomel shelter Марія Вронська, яка нині опікується 700 тваринами;
  • Віктор Шельвінський орнітолог та засновник Центру реабілітації птахів “Вільні крила” на Львівщині, де за минулий рік на реабілітацію прийняли 300 птахів 63 видів;
  • засновниця центру реабілітації та стерилізації тварин в Олександрії на Кіровоградщині Олена Котова, яка рятує тварин усіх видів;
  • волонтерка з прифронтового Куп’янська на Харківщині Вікторія Кручина, яка не тільки годувала та лікувала тварин на вулицях під час окупації рідного міста, а й проводила масову стерилізацію в місті та районі;
  • волонтерка-реабілітологиня Олеся Леонова з Дніпра, яка опікується тяжкохворими й старими котами;
  • Тетяна Куцуконь власниця притулку в Борисполі, де опікуються тваринами з інвалідністю і зооагресією;
  • Ілона Джалаганія, під опікою якої 400 собак у Сумській області, що межує з росією і потерпає від постійних обстрілів;
  • Алісія Полиха з Києва, яка з дитинства рятує тварин усіх видів, а за час повномасштабної війни евакуювала їх з найгарячіших точок;
  • власниця притулку в Бахмуті Марина Шажко, яка евакуювала з міста понад 160 підопічних тварин до Дніпропетровської області та продовжила зоозахисну роботу там;
  • військовослужбовець ЗСУ Роман Остапчук, який змалку рятує тварин і на фронті на Сході України врятував близько 20 собак, сім котів, пташенят та кажана.

Спеціальними відзнаками нагородили науковця та засновника Центру порятунку хом’яків Михайла Русіна, а також ініціативну групу Free Svydovets, яка бореться за збереження екосистем гірського масиву Свидовець та цілого Карпатського регіону.

На церемонії також ушанували пам’ять іноземців, які добровільно приїхали до України під час повномасштабної війни, щоб рятувати людей і тварин, а згодом загинули на Сході України від російських обстрілів:

  • Іспанка Емма Іґуаль та канадець Ентоні Ігнет були волонтерами громадської організації Road to Relief, яка опікується потребами цивільних людей на Донеччині та Херсонщині. До рук UAnimals вони передали віслюка та козу Сніжку, яких перед тим забрали у військових на Донеччині.
  • Арман Солдін – французький журналіст, який висвітлював війну в Україні. Від Армана UAnimals отримала відео порятунку їжака з окопу на Донеччині у квітні 2023 року. Невдовзі чоловік загинув від ворожих “градів”.

Посмертні нагороди передали друзям та колегам загиблих.

Відзнаку волонтерам ініціювали Всеукраїнський гуманістичний рух UAnimals та міжфракційне об’єднання “Гуманна країна”.

На сайті UAnimals кожен охочий міг номінувати на премію волонтерів, працівників громадських організацій та притулків, ветеринарів та інших зооактивістів. Список переможців серед 1206 заявок, поданих українцями, визначило експертне журі премії, до якого ввійшли представники України, США, Нідерландів, Швеції, Бельгії та Великої Британії.

Нагадаємо, першу Всеукраїнську зоозахисну премію вручили в лютому 2023 року. Нагородили 20 зоозахисників, які рятують життя тварин в Україні під час війни.

Раніше Кабінет Міністрів ухвалив постанову про створення в країні Єдиного державного реєстру домашніх тварин – собак та котів. Реєстрація тварин буде безоплатною, щоб усі громадяни, незалежно від своїх фінансових можливостей, могли зареєструвати улюбленців. Наразі проєкт є експериментальним та добровільним. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter