В Україні створять Єдиний реєстр домашніх тварин – котів та собак

Дата: 03 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів ухвалив постанову про створення в країні Єдиного державного реєстру домашніх тварин – собак та котів. Реєстрація тварин буде безоплатною, аби всі громадяни, незалежно від своїх фінансових можливостей, могли зареєструвати улюбленців. Наразі проєкт є експериментальним та добровільним. 

Про це повідомив керівник з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України Мстислав Банік

Фото: Canva

За його словами, внаслідок війни щоденно на вулицях губиться та опиняється все більше тварин. Це створює нові виклики для санітарно-ветеринарних ситуацій у містах та значно посилює навантаження на притулки.

“Я безмежно вдячний волонтерам, які, ризикуючи своїм життям, щодня евакуюють тварин з зони бойових дій. Але місця у притулках закінчуються, тому ця проблема є нагальною. У кожної тварини має бути власник і запровадження відповідного реєстру є одним з факторів формування культури відповідальних власників”, – зазначив Банік.

Керівник з розвитку електронних послуг також наголосив, що створення цього реєстру є дуже важливим державним напрямом у сфері поводження з домашніми тваринами. Така ініціатива має створити підґрунтя для того, щоб власники вчасно здійснювали ветеринарний огляд тварини, вакцинували улюбленців від сказу. А також, якщо тварина опиниться на вулиці, можна буде легко знайти її власника. 

Наявність Єдиного реєстру домашніх тварин спростить отримання документів для тварин та допоможе адаптувати українське законодавство до міжнародних стандартів.

Нагадаємо, що у червні, після підриву окупантами греблі Каховської ГЕС, UAnimals запустив флешмоб, де за гештегом #прихищуізтваринами вимушені переселенці могли знайти житло, доступне для людей з тваринами. 

Читайте також: “Собака стояв на одній дощечці, і пазури зірвані, бо хотів вижити”: як миколаївські зоозахисники рятують тварин із затопленого Херсона

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter