ЗНО буде доступним для абітурієнтів з порушеннями зору

Дата: 07 Січня 2017
A+ A- Підписатися

З 2018 року ЗНО буде доступним для абітурієнтів з глибокими порушеннями зору, які у навчанні використовують шрифт Брайля.

Це стало можливим завдяки спільному наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я від 29.08.2016 № 1027/900 “Деякі питання участі в зовнішньому незалежному оцінюванні та вступних іспитах осіб, які мають певні захворювання та/або патологічні стани, інвалідність”.

Якщо за правилами 2016 року зрячий абітурієнт, один раз пройшовши зовнішнє незалежне оцінювання, має право подати 15 заяв на 5 спеціальностей, то для незрячого не створено необхідних умов для проходження ЗНО. Такий абітурієнт не має можливості обирати між навчальними закладами, оскільки фізично неможливо здати вступні іспити за короткий період вступної кампанії до декількох вишів, кажуть в Офісі Омбудсмана.

“З огляду на те, що такі люди впродовж навчання використовують шрифт Брайля як єдиний доступний для них формат навчання, то відповідно немає об’єктивних обставин, які б виправдовували відсутність умов для абітурієнтів у проходженні ЗНО шрифтом Брайля”, – зауважила у своєму зверненні Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

В Офісі Уповноваженої переконані, що така ситуація є дискримінацію за ознакою інвалідності.

Тим часом міністр освіти і науки України Лілія Гриневич у своєму листі Омбудсману повідомила, що відповідно до наказу, у 2018 році відбудеться апробація ЗНО з кількох предметів із використанням шрифту Брайля, а з 2019 року процедуру проведення ЗНО буде адаптовано під потреби людей, які у навчанні використовують шрифт Брайля.

Аксана Філіпішина, представниця Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності у коментарі Центру інформації про права людини назвала такий наказ одним із перемог 2016 року.

Вона повідомила, що для абітурієнтів з інвалідністю на півгодини продовжується складання ЗНО. Для них мають обладнати додаткове освітлення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter