“Знаєш – скажи!”: Україна розпочала інформаційну кампанію на території РФ для повернення депортованих дітей

Дата: 27 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Телеканал FREEДОМ у партнерстві з уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України розпочали інформаційну кампанію “Знаєш – скажи!”.

Про це повідомили на сайті Офісу президента України.

Кампанія “Знаєш – скажи!” покликана мотивувати людей, які проживають на території РФ, протидіяти примусовій депортації українських дітей та сприяти їхньому поверненню додому.

“Ми не маємо права чекати, коли ці діти виростуть. У нас немає часу зволікати, поки росіяни відбирають у наших дітей національність і походження. Ми не будемо сподіватися на появу нових механізмів, а шукатимемо власні дієві шляхи для повернення дітей”, – зазначила уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації, координаторка Bring Kids Back UA Дарʼя Герасимчук.

У межах кампанії на майданчиках телеканалу FREEДОМ, орієнтованого на російськомовних глядачів поза межами України, транслюватимуть інформаційні ролики, сюжети, спеціальні проєкти та рубрики, спрямовані насамперед на аудиторію, яка проживає в Росії.

“Щоб повернути дітей в Україну, потрібно мати про них інформацію. Зараз діти розпорошені по всій Росії, і збирати дані про них на території країни-агресорки спеціалізованим українським чи міжнародним організаціям украй складно. Водночас канал FREEДОМ має велику аудиторію в Росії. Зворотний зв’язок часто свідчить про те, що вони хотіли б протидіяти цим злочинам, але не знають як і бояться бути покараними”, – розповіла гендиректорка державного підприємства “Мультимедійна платформа іномовлення України”, до складу якого входить телеканал FREEДОМ, Юлія Островська.

Тож для передання інформації про депортованих українських дітей правоохоронним органам України на діджитал-майданчиках FREEДОМ доступний спеціальний канал для зворотного зв’язку й телеграм-чат “Я тут” (@ia_tuut).

Усім особам, які нададуть інформацію через ініціативу “Знаєш – скажи!”, гарантується анонімність. Отримана інформація автоматично передаватиметься відповідним правоохоронним органам України.

Результатом кампанії, як наголосили в Офісі президента, буде надання вітчизняним і міжнародним установам, які займаються питаннями повернення українських дітей на батьківщину, інформації про місце та обставини їхнього перебування в Російській Федерації.

Раніше ZMINA писала, що наприкінці липня російська уповноважена з прав дитини Марія Львова Бєлова розповіла, що з лютого минулого року Росія нібито “прийняла” 4,8 мільйона жителів України, з яких понад 700 тисяч – діти. Більшість із них, як переконує омбудсманка, приїхали з батьками чи іншими родичами. 

Нагадаємо, на початку вересня вдалося повернути додому в Україну девʼятьох дітей, які перебували на тимчасово окупованій території чи в Росії. Одного з них росіяни звинуватили в підриві моста. Його місяць тримали у в’язниці та допитували. 

Згодом ще 13 дітей вдалося повернути до своїх родин з тимчасово окупованих територій Херсонської, Луганської та Запорізької областей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter