Злочини на ґрунті ненависті в Україні зібрали на окремому ресурсі

Дата: 15 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Правозахисники ініціювали створення інтернет-ресурсу, де зібрані всі злочини на ґрунті ненависті, зафіксовані в Україні протягом останніх восьми років, з 2009 по 2016 роки.

Про це Центру інформації про права людини повідомила голова ГО “Інсайт” Олена Шевченко.

За її словами, мета проекту – говорити з широкою аудиторією простою та зрозумілою мовою про злочини на ґрунті ненависті.

“Ми вже кілька років намагаємося говорити про те, що злочини на ґрунті ненависті – це системна проблема і що державі потрібно це вирішувати. Ми намагалися показати спільне коріння злочинів, що скоювалися на підставі різних ознак”, – говорить Шевченко, розповідаючи про ідею створення проекту.

За свідченням правозахисників, проблема має дві сторони медалі: з одного боку, вразливі групи та меншини не розуміють, для чого потрібно наполягати на конкретній кваліфікації злочину, а з іншого боку, правоохоронні органи та судова система не вважають таку кваліфікацію необхідністю.

Через терпиме ставлення суспільства до агресії як у культурній, так і в законодавчій площині злочини з мотивів ненависті толерують або не помічають. Найчастіше жертви мають вагомі причини не довіряти правоохоронній системі, бо звернення у міліцію асоціюються в них із додатковими часовими, фінансовими та моральними витратами.

“Несприйняття “інших” — за кольором шкіри, розрізом очей, ґендером, сексуальністю, етнічною, громадянською або культурною приналежністю — можна уподібнити до переповнених смітників, які смердять на всю країну. Щороку ця ненависть стає причиною тисяч сутичок, кількох сотень нападів, десятків епізодів насильства та знущань. Тому 60 унаочнених випадків прямої фізичної агресії є лише краплею у морі насильства, підживлюваного заздрістю, меншовартістю, законодавчим та економічним знеціненням людського тіла”, – йдеться у преамбулі проекту на сайті.

За словами Шевченко, наступними етапом, який почнеться після нового року, буде візуалізація проблеми насильства.

“До нас можна звертатися за допомогою, на сайті є контакти, в нас є юридична та психологічна підтримка”, – підсумовує вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter