Cмерть підопічної Радомишльського психоневрологічного інтернату від ковіду розслідує прокуратура

Дата: 09 Лютого 2021
A+ A- Підписатися
Житомирська обласна прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом смерті підопічної Ольги Крезуб у Радомишльському психоневрологічному інтернаті, яку лікарка та директорка закладу відмовлялися на вимоги моніторів Національного превентивного механізму (НПМ) шпиталізувати до лікарні. 
 
Про це виданню ZMINA повідомив начальник відділу організації приймання громадян, розгляду звернень та запитів Вікторія Балашкевич.  
 

Слідчі повідомили про проведення комплексної судово-медичної експертизи, яка має встановити правильність лікування та надання медичної допомоги жінці.

Відомо, що 3 грудня комунальну установу відвідав голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко. Він утворив депутатську комісію, яка відкинула висновки Національного превентивного механізму, зокрема про ненадання невідкладної медичної допомоги. Водночас комісія доручила директорці установи впровадити відповідні алгоритми надання медичної допомоги.   

Депутат обласної ради Анатолій Подік закликав комісію підтримати колектив інтернату, оскільки, на його думку, “зазначені в ЗМІ факти не відповідають дійсності”
 
Установу також підтримали начальник управління соціального захисту населення Департаменту праці, соціальної та сімейної політики Житомирської облдержадміністрації Василь Павлюк та голова обласної ради профспілки працівників соціальної сфери Василь Шушпан. Вони вважають, що “підопічні здатні подати скаргу в разі неналежного з ними поводження до Департаменту праці без відома керівництва в письмовому вигляді…”.
 
Нагадаємо, у листопаді минулого року монітори НПМ виявили в Радомишльському психоневрологічному інтернаті двох підопічних з ознаками гострого респіраторного захворювання.
 
Персонал закладу їх не ізолював у спеціальній кімнаті, оскільки сімейна лікарка оцінила стан підопічних як задовільний. Хворі жінки перебували в загальній палаті разом з іншими підопічними.
 
На вимогу працівників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в однієї з підопічних виміряли температуру та концентрацію кисню в крові. У жінки була температура 39,3 та 89% концентрації кисню в крові, за даними пульсоксиметра. Лікарка також не призначила теcту на коронавірус.
 
Окрім цього, директорка психоневрологічного інтернату Світлана Охотенко та сімейна лікарка Людмила Маркевич відмовилися викликати швидку для підопічної, яка перебувала у важкому стані. Утім, моніторингова група НПМ домоглася виклику бригади швидкої допомоги, яка невідкладно шпиталізувала підопічну до відділення інтенсивної терапії. 15 листопада госпіталізована жінка померла в Коростишівській центральній районній лікарні від ускладнень, спричинених COVID-19.
 
У відповіді на інформаційний запит виданню ZMINA Світлана Охотенко повідомила, що після смерті Ольги Крезуб в інтернаті не було нових хворих на коронавірус та померлих від цієї інфекції. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter