Жителі древніх Помпеїв сортували сміття – вчені

Дата: 27 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Проведені в Помпеях розкопки показали, що кургани, насипані за стінами стародавнього міста, виявилися сміттям, яке древні римляни збирали, сортували та повторно використовували. 

Про це повідомляє The Guardian.

Професорка Еллісон Еммерсон, американська вчена, яка є частиною великої команди, що працює в Помпеях, сказала, що сміття збирали майже вздовж усієї зовнішньої стіни на півночі міста. Деякі з насипів, основну частину яких виявили ще у 20-му столітті, були заввишки кілька метрів. Раніше вважалося, що ці кургани утворилися, коли в місті стався землетрус, приблизно за 17 років до виверження вулкана, однак зараз учені кажуть, що древні римляни навмисно насипали ці кургани, щоб потім повторно використати.

Ми виявили, що частину міста було побудовано зі сміття”, – розповіли вчені. 
 
Жителі стародавнього міста повторно використовували шматочки плитки, кераміки, гіпсу, а також розбиті амфори. 

Нагадаємо, що наразі Україна перебуває на дев’ятому щаблі рейтингу країн з найбільшим обсягом сміття на одного жителя: рівень перероблення відходів у країні становить лише 3,2%. 

Проблема відходів не унікальна для України. Сміття, яке залишають після себе люди, вчені знаходять у найрізноманітніших точках світу. Так, влада Непалу відправила спеціальну експедицію на найвищу гору планети Еверест, щоб прибрати звідти пластик та мертві тіла, які її засмічують. Комерційний альпінізм на Еверест за останні десятки років набув масового характеру: станом на початок липня минулого року на найвищу гору світу піднялися понад 9 тисяч людей, які залишають після себе тонни відходів. Пластиковий пакет знайшли й у найглибшій точці світу – Маріанському жолобі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter