Журналісти та медійні організації категорично засудили тиск та погрози на адресу незалежного видання “Тексти”

Дата: 13 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Медіарух, який обʼєднує журналістів та медійні організації, висловив своє обурення і рішуче засудив хвилю тиску, наклепів та погроз, спрямованих на незалежне українське видання “Тексти” (Texty.org.ua).

Відповідна заява міститься на сайті Інституту масової інформації. 

Так, 6 червня “Тексти” опублікували дослідження під назвою “Американські гойдалки: Від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні”. У цьому дослідженні журналісти проаналізували політичне, медійне та експертне середовище в США, що впливає на рішення щодо підтримки України у війні з Росією. У ньому також міститься перелік організацій та осіб, які у США виступають проти підтримки України. Журналісти наголосили, що їхні аргументи часто співзвучні з наративами російської пропаганди.

Після публікації цього матеріалу “Тексти” зазнали масової хвилі ненависті, погроз, закликів до позбавлення фінансування та іншого тиску. Цей тиск походить переважно від представників та прихильників Республіканської партії США, які, як зазначає Медіарух, мали б захищати свободу слова як основоположний принцип демократії.

Медіарух наголошує, що такі скоординовані атаки на незалежне медіа підривають фундаментальні принципи демократичного суспільства. 

“Якщо комусь не подобаються матеріали журналістів, то потрібно висловити свою точку зору, спростувати чи заперечити. Але не погрожувати журналістам розправою, не закликати включити їх в списки терористів, не здійснювати фінансовий тиск, щоб заткнути їм рот”, – йдеться у заяві.

Тож журналісти провідних українських медіа і власне медіаорганізації закликають Конгрес та Сенат США:

  1. Припинити тиск на видання Texty.org.ua і не використовувати українське медіа для внутрішньоамериканської політичної боротьби.
  2. Підтримати принципи свободи слова і захистити незалежні медіа, відкликавши рішення, що обмежують свободу висловлювання української преси.
  3. Провести власне розслідування, щоб визначити, чи факти, наведені в матеріалі Texty.org.ua, дійсно вказують на розповсюдження кремлівської пропаганди у США.

Медіарух також закликає міжнародні організації, уряди та громадянське суспільство посилити підтримку України в її боротьбі за незалежність. 

“Ми закликаємо вільне, демократичне суспільство Сполучених Штатів Америки рішуче підтримати незалежну журналістику, яка проливає світло на те, як Росія веде свої інформаційні війни проти демократії в світі, включно зі США”, – додали медійники у своїй заяві.

Нагадаємо, що вранці команда українського агентства журналістики даних Texty.org.ua та однойменної незалежної громадської організації заявила про безпрецедентний тиск, маніпуляції, наклепи, вимоги позбавити донорського фінансування та погрози фізичної розправи після публікації дослідження про критиків допомоги Україні у США. 

Членкиня Конгресу США Марджорі Тейлор Грін 11 червня назвала видання ворогами й заявила, що за ним стоїть президент України Володимир Зеленський. Наступного дня сенатор Джей Ді Венс і конгресмен Метт Гетц закликали надати інформацію щодо видання та звернулись до Палати представників Комітету з асигнувань з проханням припинить підтримку Texty.org.ua. Нині комітет ухвалив таку постанову.

До хвилі тиску доєднався й власник соцмережі “Х” Ілон Маск, якого також згадують у дослідженні. Останній закликав не лише позбавити фінансування, але й внести організацію Texty.org.ua в список терористичних груп.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter